Nieuws

Eer­ste ooi­e­vaars­jon­gen geringd in Zwin Natuurpark

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag zijn in het Zwin Natuurpark de eerste ooievaarsjongen geringd. Het gaat over de jongen die geboren zijn op 16 april, een tiental dagen te vroeg. Ondanks de slechte weersomstandigheden hebben de nieuwegeborenen de eerste weken goed doorstaan.

Jongen moeten op het juiste moment geringd worden, ze mogen niet te groot of niet te klein zijn. Begin juni is er nog een tweede ringsessie voor de jongen die later geboren zijn. Het ringen gebeurt voor het wetenschappelijk onderzoek rond de vogeltrek. Op de ring staat een nummer dat met een verrekijker te lezen is. Dit jaar zijn er tien nesten bezet, met voorlopig 14 jongen. Het Zwin verwacht wel dat er nog jongen  bijkomen.

Ooievaarstoren en livestream

Vanop de ooievaarstoren in het park kunnen bezoekers in de nesten kijken en komen ze tot heel dicht bij de ooievaars, zonder ze te storen. Ook van thuis uit kunnen de ooievaars via livestream gevolgd worden. De ooievaars verblijven nog tot begin augustus in het park. De jongen trekken eerst naar het zuiden, nog voor hun ouders hun overwinterplaats opzoeken.

IMG 1813
Jeroen Sap