Proefproject in Harelbeke: 260 gedumpte toestellen op recyclagepark krijgen tweede leven
Heel wat elektro-apparaten die op het recyclagepark belanden, zijn nog perfect bruikbaar. Daarom is Recupel een proefproject gestart op het recyclagepark van Harelbeke. Nog bruikbare elektrische apparaten zamelen ze apart in. Na een half jaar kregen 260 apparaten zo al een tweede leven in een Kringwinkel. Het project breidt volgend jaar uit naar andere West-Vlaamse recyclageparken.
Ook het recyclagepark van Harelbeke zamelt elektrotoestellen in die niet stuk zijn. Die komen dan in aparte rolkooien terecht. Koen Delie, IMOG Harelbeke: "Het bestaande systeem is er één met boxen waar de mensen dat in kunnen gooien. Zeker wanneer het onderaan ligt, is dat materiaal kapot en kunnen we enkel nog de grondstoffen er uit halen. Wanneer we dat heel voorzichtig inzamelen, zoals met het systeem met de rolkooien, dan zien we dat het nog hergebruikt of hersteld kan worden."
Rol van parkwachter is cruciaal
Tot dertig procent van alle ingezamelde apparaten is daarna nog bruikbaar, blijkt uit het proefproject samen met Recupel. De rol van de parkwachter is daarbij cruciaal. Stijn Ombelets, Recupel: "Als de parkwachter mensen actief aanspreekt om te zeggen dat je ze eventueel nog kan hergebruiken en je kan ze apart zetten, dan helpt dat."
Het proefproject breidt volgend jaar uit naar andere recyclageparken, onder meer in de regio Brugge.