Een groot centrum voor kinderaudiologie in Kortrijk wil meer ondersteuning van minister Ben Weyts voor kinderen met gehoorverlies die de gesproken taal gebruiken. Het centrum reageert daarmee op het recente decreet waarmee de minister vanaf september gebarentaal in het regulier onderwijs intgreert.
Lieze Sabbe heeft gehoorverlies en volgt al altijd les in het reguliere onderwijs. Een apparaatje brengt de stem van de leerkracht rechtstreeks in haar oren. CAR Overleie, dat kinderen met gehoorverlies begeleidt, pleit voor meer geld voor zo'n middelen.
Het nieuwe decreet moet meer kinderen met gehoorverlies in het gewoon onderwijs brengen, maar het Centrum Ambulante Revalidatie Overleie wijst erop dat 98% van die doelgroep gewoon spreekt en al in het gewone onderwijs zit.
Lieze Sabbe zit in het zesde jaar Latijn-Wetenschappen in het Spes Nostra in Kuurne. Ze zit al altijd in het gewoon onderwijs.
“De leerkracht draagt een ontvanger waardoor het signaal bij mij makkelijker binnenkomt en als de leerlingen dan dicht bij mij aan het babbelen zijn gaat de stem van de leerkracht voor. Zo is het gemakkelijker om de les te volgen”, vertelt Lieze.

Het centrum is blij dat er geld is voor de heel beperkte groep die gebarentaal gebruikt, maar wil ook meer steun voor de anderen. “Er moet geluidsversterking zijn voor de hele klas. Dat komt ook de andere leerlingen met leermoeilijkheden of concentratieproblemen ten goede”, aldus Ine Vanantwerpen van CAR Overleie Kortrijk.
Er is ook wat kritiek op het leersteundecreet van minister Weyts. “Wij ondervinden ook dat er minder leersteunmogelijkheid is dan vroeger en dat de lestijden soms beperkter zijn voor onze kinderen. Zij zijn reeds geïntegreerd in het reguliere onderwijs, maar ook zij hebben nog veel noden. Wij zouden dat graag tot bij meneer Weyts brengen,” sluit Vanantwerpen af.

Leerkracht draagt een versterker