Nieuws

Basis­school in Sint-Jor­is Beer­nem pro­beert het nu al uit: van­af sep­tem­ber slecht­ho­ren­de kin­de­ren ook wel­kom in gewoon onderwijs

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Dove en slechthorende kinderen kunnen vanaf volgend schooljaar naar school in het gewoon basisonderwijs. Daarbij kunnen ze les krijgen in de Vlaamse Gebarentaal (VGT). Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts aangekondigd in Sint-Joris bij Beernem: daar testen ze lessen in VGT nu al uit.

Scholen in het gewoon basisonderwijs kunnen vanaf september een taalafdeling Nederlands-Vlaamse Gebarentaal oprichten. In zo'n klas is de Vlaamse Gebarentaal VGT de voertaal. Daarbij is dan geen tolk meer nodig, maar kunnen de leerlingen direct met de leerkracht communiceren in VGT. Minister Weyts maakt geld vrij voor leerkrachten die in aanmerking komen om les te geven in VGT.

VGT ook voor omgeving

“Voor slechthorende of dove kinderen kan dit een belangrijk verschil maken”, zegt Ben Weyts. "Bovendien geven we ook andere kinderen de mogelijkheid om deze taal te leren. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor kinderen van dove ouders, of voor kinderen die dove of slechthorende vriendjes of familie hebben”.

“Een kind dat zich goed voelt op school, dat zich begrepen voelt, is een gelukkig kind."

Verena Nys, Doof Vlaanderen

De organisatie Doof Vlaanderen is tevreden met die beslissing. "Het welbevinden van een kind heeft een positieve invloed op de hele leercurve. Onderwijs in en over Vlaamse Gebarentaal en Nederlands vanaf een jonge leeftijd biedt een krachtige start voor het leerproces en de ontwikkeling van het kind”.

Gebaren2
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse