Nieuws

Dos­siers over zeden­fei­ten bij Slacht­of­fer­ont­haal fors gestegen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Ook in onze provincie doen slachtoffers van zedenfeiten steeds vaker een beroep op de Dienst Slachtofferonthaal de Vlaamse Justitiehuizen.

Vorig jaar zijn 774 dossier geopend, dat zijn er meer dan dubbel zoveel als in 2019. Dat betekent niet dat er méér zedenfeiten zijn gepleegd, maar door een nieuwe aanpak krijgen slachtoffers betere begeleiding bij de juridische procedures. En dat leidt dan weer tot meer veroordelingen van daders, zegt bevoegd minister Zuhal Demir.

Waarom geen gratis advocaat?

"Zedenmisdrijven sleur je een leven lang mee. Een gedegen slachtofferonthaal kan het verwerkingsproces niet pijnloos maken. Maar het is wel een rots waar je op kan vertrouwen," zegt de minister.

Aan het federale niveau herhaalt Demir haar vraag om een systeem op poten te zetten waarbij slachtoffers van zedenmisdrijven recht hebben op een gratis advocaat bij hun eerste verhoor, naar analogie met het Salduz-systeem voor verdachten. "Waarom gunnen we slachtoffers niet dezelfde rechten als daders?", vraagt ze. "Deze maatregel wordt door de mensen van slachtofferonthaal expliciet gevraagd als een cruciaal onderdeel van een correcte behandeling van slachtoffers."

Belga
Davy Vercamer