“Doe al mijn deel”: Burgemeester Jabbeke misnoegd over noodopvang voor asielzoekers
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
De burgemeester van Jabbeke bekijkt vandaag wat hij kan doen tegen de plannen voor humanitaire noodopvang voor asielzoekers.
Hij is niet te spreken over de beslissing van het federale kernkabinet om in zijn gemeente humanitaire noodopvang voor asielzoekers te organiseren. Dat herhaalde hij vanmorgen in De Ochtend (Radio 1). Ook bij ons was de burgemeester gisteren scherp voor de beslissing (zie ook hieronder).
"Heb niks tegen die mensen"
"Ik heb niets tegen die mensen, maar wel tegen het feit dat gemaakte afspraken niet worden nagekomen", aldus burgemeester Frank Casteleyn (CD&V) in De Ochtend (Radio 1).
De beslissing om 1.500 plaatsen aan humanitaire noodopvang te organiseren, werd vorige week al genomen. Gisteren raakte bekend dat op voorstel van het Crisiscentrum twee sites aangeduid worden: een van de Regie der Gebouwen in Jabbeke en een van Defensie in Glons (bij Luik). De burgemeester van Jabbeke is echter serieus misnoegd over die beslissing. In Jabbeke is de doelgroep kwetsbare families met kinderen: 150 tot 500 personen.
"Niet volgens afspraak"
In februari kreeg Frank Casteleyn naar eigen zeggen van toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi te horen dat zijn gemeente de voormalige kazerne van de Civiele Bescherming op zijn grondgebied zou kunnen kopen als het een gesloten terugkeercentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers huisvestte. Dat daar nu nog humanitaire noodopvangplaaten bovenop komen, gaat voor Casteleyn te ver.
"De afspraak (met Mahdi, red.) was dat dat voldoende was voor Jabbeke", zegt hij. "Ik heb niets tegen die mensen, maar wel tegen het feit dat gemaakte afspraken niet zijn nagekomen. We zouden meewerken aan dat centrum, in ruil voor het kunnen kopen van de gebouwen van de Civiele Bescherming. Afspraken zijn afspraken."
"Ik doe al mijn deel"
Casteleyn zegt te begrijpen dat de nood momenteel hoog is en dat er dringende extra opvangplaatsen nodig zijn, maar betreurt dat andere gemeenten niet worden aangesproken.
"Ik weet perfect waar er nog plaats is", zegt hij. "Ik doe al mijn deel."
Bovendien is volgens Casteleyn de plaats waar de noodopvang komt, daarvoor niet geschikt. "Die zou op een bedrijventerrein komen, maar is het wel wettelijk om daar een groepsverblijf te organiseren? En bovendien vlak naast de autostrade, dus die mensen kunnen niet eens te voet ergens naartoe."
"Reactie te betreuren" (Oppositiepartij Groen Jabbeke)
Peter-Jan Hallemeersch van oppositiepartij Groen in Jabbeke: "De reactie van de burgemeester is zeker te betreuren. Een warm welkom is het alvast niet. Ik denk dat er heel veel tijd verloren zal gaan als de gemeente naar de raad van State zou stappen. Ik denk niet dat dit succesvol zou zijn. Ten eerste is het de bevoegdheid niet van de burgemeester, de civiele bescherming is geen eigendom van de gemeente. Ik denk dat dit verloren tijd is. Deze gemeente moet zich integendeel heel snel voorbereiden op wat komen gaat binnen de vier weken.
De allereerste taak van de burgemeester is contact op te nemen met Fedasil, dat zijn professionele mensen. Om een aantal goede afspraken te maken. Hij zal ook heel vlug samen moeten zitten met de korpschef, er zal politiecapaciteit van de zone naar Jabbeke moeten verschoven worden. Om de aanrijtijden kort te houden. Al gaan we er van uit dat er hier geen grote incidenten zullen gebeuren.
Daarnaast zullen de scholen capaciteit zullen moeten verhogen. Die kinderen zullen naar de Jabbeekse lagere scholen gaan. Die mensen zullen ook te voet gaan naar de bushaltes in de gemeente, die zullen intensiever gebruikt worden. De gemeentelijke diensten legen dan ook best dagelijkse die vuilnisbakken. Ten slotte kan de dienst bevolking in het gemeentehuis zich voorbereiden op een aantal nieuwe taken die er zullen bijkomen."