DNA-onderzoek wijst uit dat Koksijdse skeletten uit Merovingische periode dateren
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
De skeletten die zo’n acht jaar geleden in Koksijde opgegraven zijn, blijken uit de Merovingische periode te komen. Dat is een periode waarover we weinig weten, en dus zijn de onderzoekers in de wolken.
Acht jaar geleden botsten archeologen op de plek waar het politiekantoor nu staat op een grafveld met resten van woningen en skeletten. In totaal vinden ze 53 skeletten. Uit DNA-onderzoek blijkt nu dat ze stammen uit de Merovingische periode (450-751).
“Voor ons was het heel opmerkelijk dat we onder de skeletten die we vonden in Koksijde een veel grotere genetische diversiteit hebben gevonden dan over de hele autochtone Belgische bevolking vandaag”, zegt geneticus Maarten Larmuseau (KU Leuven).
Twee verschillende groepen
De onderzoekers konden ook achterhalen dat het om twee verschillende groepen gaat, die samen in Koksijde begraven zijn. Een deel kwam uit Noord-Frankrijk en een ander deel uit Nederland of het Verenigd Koninkrijk.
“De ene groep, de grote groep, de Noordzeegermanen zijn wel ver verwant van elkaar onderling. Tot de zevende of achtste graad. Heel verre neven en nichten. Dat is helemaal niet zo voor de Noordgallische individuen. Hun skeletten vertoonden ook meer slijtage, en ze bleken ook een ander dieet te volgen”, besluit Larmuseau.
Het DNA-onderzoek toont bovendien aan dat de skeletten uit de 7de en 8ste eeuw dateren. Een link met de Abdij ten Duinen is er dus niet, want de abdij dateert uit de twaalfde eeuw.