Nieuws

De Zon­ne­gloed hoopt vol­gend week­end te heropenen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het is ondertussen vier weekends geleden dat De Zonnegloed in Oostvleteren nog zijn deuren mocht openen. Nu het water begint weg te trekken hopen ze volgend weekend te kunnen heropenen. 

Het West-Vlaamse opvangcentrum voor wilde dieren, De Zonnegloed, is al sinds storm Ciaran gesloten. De storm begin deze maand zorgde ervoor dat het park uit veiligheidsoverwegingen zijn deuren gesloten hield. Door de aanhoudende regen van de afgelopen weken stond een deel van het opvangcentrum onder water. 

Ondertussen is heel wat van dat water weg, maar toch hebben de uitbaters ervoor gekozen om ook dit weekend nog gesloten te blijven. Enkel aan de achterkant van het park, aan de wandelpaden van de beren en bizons is er nog veel water. Dit zorgt ervoor dat deze paden niet wandelbaar zijn. 

Afwachten

Het park is volledig omringd met grachten. "Wij hopen dat we volgend weekend kunnen heropenen", zegt Karel Ackaert van De Zonnevloed. Of het park komend weekend open zal zijn hangt af van hoe snel het water wegtrekt. De meeste dieren zijn al terug in hun verblijf. Bij de bouw van het park is er rekening gehouden met de ligging en hoogte van de verblijven, waardoor de meeste dieren desondanks de wateroverlast veilig bleven. 

Crowdfunding

Naast de materiële schade is ook de financiële schade groot. Het park is al vier weekends dicht en zo hebben ze ook al al die tijd geen inkomsten. Daarom is er een crowdfunding begonnen. "Er is heel veel steun van de mensen en ik ben blij dat de crowdfunding zo spontaan is opgestart", vertelt Karel Ackaert. 

Lennert Devisch