Campagne voor minder plastic in onze Noordzee
De Verenigde Naties lanceren vandaag CleanSeas, een wereldwijde campagne om mensen, overheden en bedrijven aan te sporen tot actie tegen de vervuiling in zeeën en oceanen.
Jaarlijks belandt meer dan acht miljoen ton plastic in de oceanen. Daarmee is het één van de grootste vervuilers. België werkt mee aan de campagne onder impuls van staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld).
De Backer: “Onze Noordzee werd ooit de riool van Europa genoemd. Via waterwegen van alle landen kwamen chemicaliën, toxische stoffen, brandstoffen enz. in onze zee terecht. Intussen zijn we veel strenger geworden en het water in de Noordzee is vandaag veel properder. Maar in elke kilogram Belgisch zand vind je bijvoorbeeld vandaag tot 150 stukjes plastic. Als staatssecretaris voor de Noordzee werk ik aan een nationaal actieplan voor minder afval in zee voor een propere Noordzee".
De staatssecretaris zal samenwerken met collega-minister Marghem om een goed productiebeleid te voeren. "Achtergelaten of verloren visnetten zorgen bijvoorbeeld voor bijzonder veel problemen. Daarom kijken we samen met de visserijsector of er natuurlijke afbreekbare alternatieven zijn".
Andere Noordzeegebruikers
In dat verband werd al het "Fishing for Litter-project" opgestart, waarbij vissers aangespoord worden om het plastic in hun netten te verzamelen en aan wal te zetten. "We zijn onder meer aan het bekijken of we het project met de Big Bags kunnen uitbreiden naar andere organisaties: Duikclubs, baggeraars, windmolenparken, ga zo maar door", zegt De Backer. Hij pleit ook voor een internationale samenwerking met andere landen van de Noordzee.