Nieuws
 | update 

Onrust nadat bur­ge­mees­ter Van­der­jeugd (Staden) seks­film­pje toont op partij-event

Francesco vanderjeugd

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) van Staden komt opnieuw in opspraak. Begin juni heeft hij een zelfgemaakt seksueel getint filmpje getoond aan enkele jongeren. KW pakt uit met dat nieuws, en dat bevestigt hij ook aan onze redactie. "Ik besef dat ik een fout heb gemaakt." Vanderjeugd zou om 17 uur live gaan op Facebook voor een verklaring, maar daar blijft het voorlopig stil.

De burgemeester was op 7 juni - amper twee dagen voor de verkiezingen - aanwezig tijdens een slotevent van Open Vld in zomerbar Hazart in Oostnieuwkerke, Staden. Daar sloten de liberalen hun West-Vlaamse verkiezingscampagne af.

In de late avond zou Vanderjeugd zijn gsm doorgegeven hebben aan een groepje jongeren van de Chiro. Daarop waren beelden van seksuele handelingen te zien van hemzelf met een vrouw.

Inschattingsfout

De burgemeester geeft toe dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt. "Ik heb mijn verontschuldiging aangeboden aan de persoon in kwestie en die heeft mijn excuses aanvaard. Voorlopig geef ik geen verdere commentaar", zegt hij aan de telefoon.

Voor zijn partij Open VLD is dit gedrag onaanvaardbaar. Dat zeggen ook partijgenoten aan onze redactie.

Al eerder in opspraak

Francesco Vanderjeugd kwam ook al in opspraak eind juni 2021. Hij zou zich mogelijk schuldig gemaakt hebben aan belangenneming in vastgoedprojecten in Staden. Het proces daarover start op 7 januari, na de gemeenteraadsverkiezingen.

Einde politieke carrière?

Vraag is nu of dit nieuwe incident het einde van de politieke carrière van Vanderjeugd betekent. Hij kan de handdoek zelf in de ring gooien, of zijn partij kan hem daartoe dwingen. Voorlopig is volgens Vanderjeugd de beslissing of hij zich nog verkiesbaar stelt voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober (nog) niet aan de orde.

2022-10-14 00:00:00 - Somers zet Staden onder verscherpt toezicht na audit naar burgemeester Vanderjeugd: "onderzoek naar verdachte vastgoeddeals"
Nieuws

Somers zet Staden onder verscherpt toezicht na audit naar burgemeester Vanderjeugd: "onderzoek naar verdachte vastgoeddeals"

Om 17 uur zou Francesco Vanderjeugd live gaan op Facebook voor een verklaring. Voorlopig is daar nog niets te zien.

Verklaring vanderjeugd
De redactie