Nieuws

Pro­ces rond belan­gen­ver­men­ging tegen Stadens bur­ge­mees­ter start pas in janu­a­ri 2025

2018-08-28 00:00:00 - Francesco Vanderjeugd kampt met gezondheidsproblemen

Het proces tegen burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) van Staden, rond belangenvermenging, is uitgesteld naar 7 januari, dus na de verkiezingen.

De bal ging eind 2021 aan het rollen na een artikel in de Krant van West-Vlaanderen waarin stond dat de burgemeester zich mogelijk had schuldig gemaakt aan belangenvermenging in vastgoedprojecten in de gemeente. Vanderjeugd zou drie stukken grond hebben gekocht met voorkennis. Die waren bestemd voor toekomstige bouwprojecten en verkavelingen. 

Voor dat laatste zou Vanderjeugd als burgemeester ook zelf de vergunningen verleend hebben om zijn eigen grond te kunnen verkopen. Er volgde een controle door Audit Vlaanderen. In dat rapport was sprake van "een schijn van partijdigheid", waarop het parket van West-Vlaanderen een onderzoek naar belangenneming startte. 

2019-05-26 00:00:00 - Raakt Francesco Vanderjeugd zijn Vlaamse zetel kwijt?
Nieuws

Parket dagvaardt officieel burgemeester Vanderjeugd van Staden: "Dit komt behoorlijk binnen"

Vanderjeugd heeft altijd ontkend dat er sprake is van belangenvermenging of misbruik van voorkennis in lucratieve vastgoedprojecten. Zijn advocaten zouden wel gepolst hebben naar de mogelijkheid van een minnelijke schikking. "Maar dat was geenszins een schuldbekentenis", aldus Vanderjeugd. 

Dinsdag zijn in de Kortrijkse rechtbank conclusietermijnen opgesteld. De behandeling van de zaak staat gepland op 7 januari. Vanderjeugd besloot eerder al om zijn eerste plaats op de opvolgerslijst voor de Kamer bij de verkiezingen van 9 juni op te geven. Hij stond op de eerste opvolgersplaats op de liberale Kamerlijst voor West-Vlaanderen, maar verschoof naar de tweede plaats nadat bekend was geraakt dat hij door het parket wordt gedagvaard.

Belga
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse