Nieuws

Brug­ge over­legt met Feda­s­il, sprei­dings­plan voor erken­de vluch­te­lin­gen nodig

2015-10-19 00:00:00 - Brugge overlegt met Fedasil, spreidingsplan voor erkende vluchtelingen nodig

Fedasil wil 300 mensen onderbrengen in een op te bouwen opvangkamp, op de site van de kazerne Knapen in Zeebrugge. Daarover was er vanmorgen overleg tussen Fedasil en de stad. 

Renaat Landuyt (Burgemeester Brugge): “Men heeft ons uitgelegd dat ze daar prefab containers zullen zetten. Maar eigenlijk zeggen ze ook: zorg dat het daar in orde komt. Dus dit was een vergadering die meer vragen oproept dan antwoorden geeft.”

Brugge wil zijn verantwoordelijkheid nemen maar vindt toch dat de capaciteit van Sijsele beter verdubbeld worden, dan dat er in Zeebrugge een nieuw kamp wordt opgericht.

Spreidingsplan

Het voorbije weekend klonk in onze provincie de roep om een spreidingsplan voor asielzoekers. Dat vindt het CAW Noord-West-Vlaanderen niet nodig. Wel een spreidingsplan voor erkende vluchtelingen. Tine Wyns (CAW Noord-West-Vlaanderen): “We vragen een spreidingsplan voor na de erkenning. Eenmaal erkend, gaan de mensen zich moeten vestigen, en dan is het belangrijk dat die erkende vluchtelingen, in functie van de draagkracht van de samenleving, verdeeld worden over diverse steden en gemeenten. Anders trekken ze allemaal naar de centrumsteden, of plaatsen waar er goedkope woningen zijn.”

Het CAW stelt de hele week een integratieplan voor erkende vluchtelingen in de streek voor aan alle OCMW’s, en andere welzijnsdiensten. Half november wil het CAW een aanbod van woonbegeleiding, juridische en psychologische begeleiding klaar hebben.

De redactie