Nieuws

Ver­driet, gemis, pijn’: mama van Maud (8) en Ona (5) spreekt één jaar na moord

Meisjes moord waardamme 2

Donderdag is het precies één jaar geleden dat Maud (8) en Ona (5) door hun vader werden vermoord in Waardamme. Hun mama reageert voor het eerst op het verschrikkelijke drama. Landbouwer Chris V. verstikte zijn twee dochters. Hij kon de scheiding met zijn vrouw niet verkroppen.

Ter nagedachtenis van Ona (2 februari 2017 – 16 november 2022) en Maud (6 mei 2014 – 16 november 2022) wordt op donderdag 16 november om 18u30 een herdenkingsdienst georganiseerd in de Sint-Eligiuskerk in Ruddervoorde.

Eén jaar na de dramatische feiten wil de mama van Ona en Maud voor het eerst reageren in eigen naam en namens haar ganse familie.

Moord meisjes waardamme

"Jullie waren het belangrijkste voor mij en voor vele anderen. Jullie waren het meest dierbare op de wereld voor mij. Nu resten er enkel nog herinneringen."

Mama van vermoorde Maud & Ona

“Eén jaar geleden moest 16 november voor Maud en Ona een gewone leuke dag worden, maar… die eindigde voor hen in regelrechte horror", vertelt de mama. "De dag dat de grond volledig vanonder mijn voeten verdween. Een verschrikkelijk, pijnlijke, laffe, - voor mij – niet te begrijpen daad.

Mijn wereld stortte volledig in! Het is verschrikkelijk hard om zonder Maud en Ona door te moeten gaan. Ik vraag me nog steeds af: waarom?

Er was geen enkele reden om deze onschuldige en lieve kinderen het leven te ontnemen", zegt de mama.

Dit is de brief van mama Astrid aan Maud & Ona:

Lieve Maud en lieve Ona,

Nooit meer ’s ochtends met jullie opstaan, boekentassen klaarmaken en jullie naar school brengen.

Nooit meer jullie ophalen naar de opvang en te moeten horen: ‘Mama, ik zie jou graag.’

Nooit meer horen hoe plezant het was op een verjaardagsfeestje van één van jullie vriendjes.

Nooit meer op zaterdag naar de zwemclub.

Nooit meer fopjes en mopjes meer, nooit meer creatieve kunstwerken, nooit meer puzzelen of spelletjes spelen…

Niets meer, behalve de urne met jullie as op mijn kast thuis…

Geen Sinterklaas, Kerst, Nieuwjaar, verjaardagen, familiebijeenkomsten, vakanties meer…

Voor altijd moeten we jullie moeten missen. Jullie genoten nochtans zo van al die gebeurtenissen, des te meer is alles nu zo pijnlijk.

Jullie waren het belangrijkste voor mij en voor vele anderen. Jullie waren het meest dierbare op de wereld voor mij.

Nu resten er enkel nog herinneringen.

We houden van jullie.

Het doet deugd om constant te horen hoe geliefd jullie waren bij iedereen.

Jullie school ‘De Kiem’ probeert nauw contact met mij te houden. Ik ben er welkom en de leerkrachten houden me op de hoogte van het klasgebeuren, alsof jullie er nog zouden naar school gaan.

Jullie overlijden heeft iedereen op school duidelijk ook diep geraakt.

Het speciaal rustplekje op de speelplaats, dat op 16 november wordt ingehuldigd, is een eerbetoon aan jullie beiden.

Het was oorspronkelijk een plekje op vraag van Maud om tot rust te komen wanneer ze het moeilijk had. Ze zal dit plekje zelf jammergenoeg niet meer kunnen ervaren, maar we hopen dat andere kinderen ervan gebruik zullen maken wanneer ze nood hebben aan rust.

Eén jaar geleden mocht ik steun ontvangen van de hele gemeenschap.

Dankbaar ben ik voor de stilteplek die de gemeente Oostkamp toen inrichtte.

Dankbaar ben ik voor de vele steunbetuigingen, kaartjes, knuffels, kunstwerkjes, bloemen, tekeningen, berichtjes, uitnodigingen en bezoekjes.

Verdriet, gemis, pijn… Ik sta er elke dag ‘s morgens mee op en ga er ’s avonds mee slapen. Als slapen al lukt… Geen enkele dag is nog dezelfde. Mijn gezin is kapot gemaakt, mijn familie uiteengerukt.

Maud en Ona zullen fysiek afwezig blijven, maar ze zullen in ons hart blijven voortbestaan, voor ALTIJD.

Ik hou van jullie!

Astrid Gadeyne (mama van Ona & Maud)

Vader handelde uit wraak

Chris V. haalde op 16 november zijn twee kinderen van school. Kort daarna verstikte hij Maud (8) en Ona (5) bij hem thuis in de Sijslostraat in Waardamme, een landelijke deelgemeente van Oostkamp. Het koppel was in een echtscheiding verwikkeld.

Volgens de advocaat van de moeder had zij al twee keer klacht ingediend. Chris V. schreef in een brief aan zijn vrouw en zijn schoonouders dat hij de meisjes vermoord heeft uit wraak.

2022-11-17 00:00:00 - Vader doodt dochtertjes van 5 en 8 jaar in Waardamme
Nieuws

Vader doodt dochtertjes van 5 en 8 jaar in Waardamme

"Feiten hebben haar leven verwoest"

“Op 16 november wil mijn cliënte vooral de mooie herinnering aan de lieve kinderen Ona en Maud levendig houden", vertelt Kristiaan Vandenbussche, de raadsman van de mama.

"Mijn cliënte had een bijzonder moeilijk jaar. De feiten waren verwoestend voor haar en haar familie. Ze ging door een rollercoaster van emoties. Na de paniek volgde het besef, het verdriet en het enorme gemis. Ze verloor het meest dierbare in haar leven. Gelukkig krijgt ze professionele hulp en wordt ze goed omringd door familie, kennissen en vrienden."

Moord meisjes waardamme 3
Andy Debo