Nieuws

Bos­groe­pen slaan brug tus­sen natuur, zorg en onderwijs

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Vivenkapelle bij Damme hebben zorginstellingen en leerlingen uit het bijzonder onderwijs een stukje bos onder handen genomen rond een post van hoogspanningsnetheerder Elia. Een inclusieve proefproject van de twee West-Vlaamse bosgroepen dat de brug slaat tussen natuur, zorg en onderwijs.

Een 25-tal mensen met een beperking nam een bosje onder handen rond de  hoogspanningssite van Elia in Vivenkapelle. De dichtbegroeide zone wordt uitgedund, ook alle plastic wildnetjes die zijn aangebracht bij het planten moeten van de stam. 

"Wildnetjes dienen om te zorgen dat jonge bomen niet worden afgegeten door konijnen of reeën. 7 jaar later zijn die bomen volgroeid en mogen ze weg."

Lotte Van der Stockt, Elia

Aan deze Zorg Voor Bossen-actie nemen drie zorgvoorziengingen deel: Cirkant uit Aartrijke, Sint-Amandus in Beernem en Viro Koolkerke. Er zijn ook enkele leerlingen van de BUSO-school Ter Bruyninghe in Kortrijk. Rilke Terryn, Bosgroep IJzer en Leie: "Er is heel wat beheerwerk nodig in bossen en dat brengt een hoge kost met zich mee. Anderzijds is de zorgsector op zoek naar activiteiten in de natuur. Het is bewezen dat ze een helende werking heeft op de mensen."

De twee West-Vlaamse bosgroepen (Houtland en IJzer en Leie) beheren samen 60 procent van alle bossen in onze provincie, goed voor 5.500 hectare.

De redactie