Nieuws

Vrou­wen heb­ben min­der kans op hart­mas­sa­ge: cam­pag­ne moet taboe rond hart­mas­sa­ge bij vrou­wen doorbreken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Nieuwpoort is vandaag een campagne gelanceerd om het taboe rond hartmassage bij vrouwen te doorbreken. Uit cijfers blijkt namelijk dat vrouwen die een hartaanval krijgen, minder kans hebben om hartmassage te krijgen dan mannen. 

Een vrouw die een hartaanval krijgt, heeft 27 procent minder kans om hartmassage te ontvangen dan een man. Dat terwijl onmiddellijke reanimatie de overlevingskansen kan verdubbelen en zelfs verdrievoudigen. 

"Het is een intieme plek, wat voor veel mensen een drempel vormt."

Thomas Ver Eecke, hoofdredder Nieuwpoort

"Net als bij een man moet hartmassage bij een vrouw op de borstkas tussen de borsten gebeuren. Het is een intieme plek, wat voor veel mensen een drempel vormt. Zo gaat kostbare tijd verloren in afwachting van de komst van de hulpdiensten", klinkt het bij Thomas Ver Eecke, hoofdredder Nieuwpoort. Daarom wordt nu een campagne gelanceerd om dat taboe te doorbreken.

'Borstschroom'

Verzekeraar AXA Belgium schakelde Tom Waes in als ambassadeur van de campagne. Hij hield vrijdag samen met de hoofdredder een demonstratie op de Zeedijk in Nieuwpoort. 

"Ik stond nooit eerder stil bij de problematiek, tot de mensen van AXA Belgium met het script rond 'borstschroom' afkwamen. Ik merkte ook aan de reactie van de voorbijgangers op de dijk tijdens de oefening, dat heel wat mensen eenzelfde reactie hadden als ik in het begin en er dus niet durfden of wisten hoe eraan te beginnen. Als we met deze campagne ook maar één leven kunnen redden, is de missie al meer dan geslaagd", zegt Waes.

Vrouwelijke reanimatiepoppen

Sinds maart zijn er nu ook reanimatiepoppen met borsten, om te oefenen in de EHBO-lessen. In de praktijk blijken die poppen maar weinig gebruikt te worden, terwijl ze net kunnen helpen om het taboe te doorbreken. "Ik denk dat dat mogelijk voor sommige mensen ook zal helpen om die drempel te gaan overwinnen. Dus ja, zeker, daar mag absoluut in geïnvesteerd worden', vertelt Ann Beun van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen. 

Hoe geef je een correcte hartmassage?

"Het slachtoffer moet met de rug op de grond liggen en de bovenkledij moet worden losgemaakt om vrij toegang te hebben tot de borstkas. Als de mobiele defibrillator moet worden gebruikt, dan moet ook de bh worden losgeknipt. De combinatie van de elektrische schok met het metaal van de bh-beugel kan namelijk gevaarlijk zijn", legt hoofdredder Thomas Ver Eecke uit.

"Het zijn handelingen waar niemand aan denkt, maar die iedereen wel dient te weten. De borsten van een vrouw gaan daarbij nooit in de weg liggen zoals veel mensen denken."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Celien Tanghe
Belga

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.