Nieuws

We zou­den wil­len dat dat toch eens stopt”: boe­ren pro­tes­te­ren tegen uit­brei­ding natuur­ge­bied in IJzer- en Handzamevallei

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Brugge hebben landbouwers actie gevoerd aan het kantoor van het agentschap Natuur en Bos. Ze protesteerden tegen het nieuwe natuurbeheerplan IJzer- en Handzamevallei. Ze zijn niet blij met de uitbreiding en extra bescherming van het natuurgebied. Landbouwers vrezen daardoor moeilijker vergunningen te krijgen. Het openbaar onderzoek van dat beheerplan loopt vandaag af. Op de valreep werden nog 550 bezwaarschriften ingediend.

De landbouwers kwamen met hun tractoren naar het kantoorgebouw in Brugge waar het Agentschap Natuur en Bos zit. De aanvulling van het natuurbeheerplan uit 2014 voor de IJzer- en Handzamevallei zint hen niet. Joel Vancoppenolle, landbouwer: "We zitten met 18.000 tot 19.000 hectare landbouwgrond in Diksmuide, daarvan is al tien procent van Natuur en Bos. We denken dat dat toch genoeg is. We zouden willen dat dat toch eens stopt en dat onze landbouwers de zekerheid hebben dat ze nog een beetje verder kunnen doen."

Schermafbeelding 2024 02 17 om 15 24 59
Nieuws

Aanplanting bos in Langemark-Poelkapelle stoot op boerenprotest

Tractor1
Tractor2
Tractor3
Tractor4
Tractor5

Vrees voor verdere uitbreiding

Op vandaag beheert Natuur en Bos 645 hectare in de IJzer- en Handzamevallei. In het nieuwe plan willen ze dat uitbreiden met 190 hectare natuurreservaat, percelen die nu al hoofdzakelijk bedoeld zijn om er vogels te beschermen. Maar dat plan heeft ook gevolgen voor landbouwgronden in de omgeving en de boeren vrezen verdere uitbreiding. Johan Debruyne, landbouwer: "Dat zijn allemaal stukjes die ze her en der aangekocht hebben, maar nu proberen ze daar een grote perimeter rond te trekken van enkele duizenden hectares met Woumen en Merkem erbij eigenlijk. De toekomst is dat ze al die grond kunnen aankopen en daar één groot natuurreservaat van kunnen maken."

Overleg

De honderden landbouwers gingen ook naar binnen, waar een overleg gepland was met Natuur en Bos. Daar gaven ze ook honderden bezwaarschriften af. Goedele Van der Spiegel, Agentschap Natuur en Bos: “Ik denk dat de bezorgdheid is: hoe zit het met de vergunningverlening naar aanleiding van dat natuurbeheerplan? En wat is de impact van natuurbeheer op de bedrijfsvoering? Daar gaat het in grote lijnen over. Daarnaast hebben we ook een soort kader uitgetekend over waar we in de toekomst onze ecologische doelstellingen willen halen. En daar zit de bezorgdheid. Ik denk dat we gaan zien hoe we daar in toekomst mee omgaan. We gaan de bezwaarschriften bekijken en zien wat daarmee kan gebeuren.”

De redactie