Nieuws

Bin­nen­kort opent nieu­we groe­ne long in Ieper: ieder­een wel­kom op onze wandeldag”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Over een kleine twee weken wordt in Ieper het nieuwe groengebied Drie Koningen officieel ingewandeld. Het gaat om waardevolle graslanden op vroeger militair domein, in beheer van het Agentschap Natuur en Bos en twee landbouwers. Na de sluiting van de legerkazerne aan de Kemmelseweg, eind vorig jaar, wordt het gebied nu publiek toegankelijk, als een van de groene lobben van Ieper.

Het natuurgebied Drie Koningen ligt vlakbij de legerkazerne Kwartier Mahieu in de Kemmelseweg. Eind vorig jaar verlieten de laatste militairen de site, intussen zijn de eerste asielzoekers al aangekomen.

De herbestemming van het domein zal in fasen gebeuren, maar Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) geeft een klein stukje nu al vrij. "Mensen die in de wijk Wittehuizen wonen gaan door dit gebied kunnen wandelen, en gaan zo in de verdronken weide komen. Daardoor moeten ze niet meer langs de Kemmelseweg", legt schepen Valentijn Despeghel uit.

Informatiedag met wandeling

Het groengebied Driekoningen is 10 hectare groot. Het gaat voornamelijk om graslanden die al langer in beheer zijn van het Agentschap Natuur en Bos. "We werken samen met twee landbouwers die hun koeien kunnen laten begrazen. Landbouw en natuur gaan hand in hand", vertelt boswachter Mathieu Foré. "We hebben hier slobeenden en reigers."

Op zondag 17 maart gaat het Driekoningen natuurgebied officieel open voor het grote publiek, vanaf 13 uur is iedereen welkom voor een wandeling van 4 kilometer tot aan de Verdronken Weide. "Daarbij geven we informatie over het nieuwe gebied, de waterproductie en het groene lobbenplan van Ieper. Ook de geschiedenis van de Sint-Michielsparochie zal geduid worden."

Aan de vogelkijkhut aan de Verdronken Weide zal natuurpunt staan om duiding te geven over de watervogels in het gebied. Ook op 17 maart plant de stad in de voormiddag bomen aan de Verdronken Weide, dat wordt een rouwbosje voor ouders met sterrenkindjes.

Redactie