Nieuws

Beleids­plan Kust: meer inter­na­ti­o­na­le uit­stra­ling en mid­de­len nodig

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De toeristische sector aan de kust wil meer internationale uitstraling, en zich ontwikkelen tot een duurzame vakantieregio. Dat is de ambitie van het nieuw beleidsplan kust dat vanmorgen is voorgesteld in Nieuwpoort.

Westtoer wil, samen met de 10 kustgemeenten en Toerisme Vlaanderen, nieuwe doelgroepen aanboren. Ze willen bijvoorbeeld dat meer toeristen uit Scandinavië onze kust leren kennen. Ook op jeugdtoerisme en duurzaamheid moet worden ingezet. En er mogen meer middelen naar zee stromen.

Veel middelen naar Antwerpen

Sabien Lahaye-Battheu, Gedeputeerde-Voorzitter Westtoer: “De kust is de belangrijkste toeristische bestemming. Als we kijken naar de Vlaamse middelen, dan stellen we vast dat meer dan de helft naar Antwerpen gaat en dat willen we niet meer laten gebeuren. We doen dan ook een oproep naar Vlaanderen om de kust als die belangrijke bestemming te erkennen en veel meer aandacht te hebben en meer middelen te sturen naar de kust.”

Zes grote thema's

Toerisme Vlaanderen ondersteunt het nieuwe beleidsplan kust voluit. Maar de kust kan als regio op zich geen Vlaamse toerismemiddelen opeisen. Stef Gits, Toerisme Vlaanderen: “Bij toerisme Vlaanderen werken we met een objectief beoordelingskader, als het gaat om het toekennen van subsidies. Dat betekent dat we projecten nodig hebben die aanleunen bij één van de zes grote thema's. Dat zijn: ‘Culinair Vlaanderen’, ‘Vlaanderen Fietsland’, ‘Vlaanderen Natuurlijk’, ‘Vlaanderen Erfgoedbeleving’, ‘Congressen en events’ en ‘Iedereen verdient vakantie’. Als er projecten zijn die daarbij aansluiten dan gaan we die maar wat graag ondersteunen vanuit Toerisme Vlaanderen.”

“Als er projecten zijn die aansluiten bij één van onze zes thema’s, gaan we die maar wat graag ondersteunen.”

Stef Gits, Toerisme Vlaanderen

De kustburgemeesters willen, samen met Westtoer, aan één zeel trekken om de kust toch te versterken. Jean-Marie Dedecker pleit zelfs voor een nieuw soort kustactieplan om meer middelen naar zee te krijgen, maar dat staat dan niet in de strategische toekomstvisie. Jean-Marie Dedecker : Voorzitter kustburgemeestersoverleg: “Er zouden nieuwe kustactieplannen moeten komen en een globaliteit waarvoor allen mee aan tafel zitten. Mét openbare werken, mét wegen- en waterwerken, én toerisme. We moeten ook nieuwe markten gaan ontdekken. We werken altijd in de buurt, maar als men gelooft in klimaatverandering, dan komt men van het Noorden naar hier, want dan zal het misschien te warm worden in Sicilië en Nice.”

Stefaan Kerger
Ben Storme