Nieuws

Bel­Bul: nieuw kwa­li­teits­la­bel voor Bel­gi­sche bubbels

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Voortaan kan je Belgische mousserende wijn herkennen aan een nieuw label: BelBul. De Belgische wijnsector lanceerde het kwaliteitslabel op maandag 12 mei in Brussel. BelBul staat voor mousserende wijn van 100% Belgische druiven, gemaakt volgens de traditionele methode, net zoals bij champagne. 

Meer dan 100 Belgische wijnmakers produceren vandaag mousserende wijn, en 23 daarvan mogen nu het BelBul-label dragen. Daaronder ook vijf domeinen uit West-Vlaanderen. BelBul garandeert niet alleen kwaliteit, maar helpt ook om Belgische schuimwijn beter in de markt te zetten, zowel hier als in het buitenland.

De voorwaarden zijn:


  • volledig in België geproduceerd zijn, met Belgische druiven;

  • gemaakt zijn volgens de traditionele methode (met tweede gisting op fles);

  • een erkende herkomstbenaming (BOB/AOP) hebben;

  • en deel uitmaken van een van de twee erkende wijnbouwverenigingen.

Sterke sector in volle groei

De Belgische mousserende wijn zit in de lift. Het frisse klimaat, de kalkrijke bodem en het gebruik van resistente druivenrassen zoals johanniter en souvignier gris zorgen voor wijnen met een mooie pareling en verfijnde aroma’s. BelBul zet die kwaliteit nu extra in de verf en moet ook de economische waarde van de sector doen sprankelen.

Bart Coopman
Robbe De Leener
Kyara Van Vlaenderen