Nieuws

Ban­ge uren in Dadi­ze­le: water is blij­ven stij­gen tot 2 uur vannacht”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het zijn bange uren voor de inwoners van Dadizele, bij Moorslede. Afgelopen nacht stonden de Moorsledestraat en de Guido Gezellelaan volledig blank. "Het water is blijven stijgen tot 2 uur, nu is het licht aan het zakken", laat burgemeester Ward Vergote weten.

Afgelopen nacht heeft de brandweer de handen vol in Dadizele en Moorslede. Het water blijft door de felle regen stijgen en dreigt binnen te lopen in de huizen. De algemene teneur heerst bij de inwoners: "We hopen dat het niet zo erg is als in 2016, toen stond het water 10 centimeter hoog in ons huis."

Zandzakjes bijgehaald

Ook burgemeester Ward Vergote helpt mee met de brandweer. Een vrachtwagen met honderden verse zandzakjes komt toe om de huizen te beschermen. "We zijn nog zandzakjes gaan bijhalen", vertelt Vergote vanmorgen.

In Dadizele viel dinsdag 30 liter water per m², in Moorslede was dat 45 liter. "We houden ons hart vast voor vandaag. Het water uit Moorslede dat naar de Leie stroomt, moet in Dadizele passeren. Het is afwachten wat dat zal brengen."

Buso-school dicht op gemeentebevel

Het water langs Buso-school De Waterlelie in Moorsele blijft stijgen. De keermuur tussen de Heulebeek en de school vertoont zelfs barsten. De gemeente besliste dan ook om de school nog tot het einde van de week te sluiten. “Het water spuit door de muren, en dus hebben we de leerlingen geëvacueerd. Ze worden momenteel in ontmoetingscentrum De Stekke, iets verderop”, vertelt leerkracht Stephanie Martin.

“Het water komt steeds hoger en hoger waardoor de kans bestaat dat het ook in de klaslokalen terechtkomt. Daardoor is onze school geëvacueerd en moeten leerlingen in De Stekke opgevangen worden.”

Stephanie Martin, leerkracht De Waterlelie
De Waterlelie Moorsele
De Waterlelie Moorsele
De Waterlelie Moorsele
De Waterlelie Moorsele
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Jens Lemant

LIVE: Water­over­last in West-Vlaanderen

Door de felle regenbuien zijn heel wat waterlopen buiten hun oevers getreden en zijn er overstromingen, niet alleen in de Westhoek. Hier lees je het meest recente nieuws met updates.

Wateroverlast westhoek luchtfoto