Nieuws

Ata­lan­ta is de meest getel­de vlin­der in Vlaam­se tuinen

2015-08-03 00:00:00 - Atalanta is de meest getelde vlinder in Vlaamse tuinen

Uit de resultaten van de Vlindertelling van het voorbije weekend blijkt de meest getelde vlinder in onze tuinen de atalanta te zijn.

Dat is een grote zwarte dagvlinder met witte en oranje banden. Het negende Vlindertelweekend van Natuurpunt draaide uit op een nek-aan-nek race van de atalanta met het koolwitje.

16 vlinders per tuin

Door het warme voorjaar werden ook opvallend veel ongewone en zeldzame vlinders geteld, zoals de kolibrievlinder, de glasvleugelpijlstaart en de keizersmantel. Gemiddeld werden in de Vlaamse tuinen 16 exemplaren geteld van 6 verschillende soorten. Vorig jaar werden nauwelijks 12 exemplaren van 5 soorten gezien. In een goed jaar, zoals in 2013, worden tot 26 vlinders per tuin gemeld.

In de provincies Limburg en Antwerpen werden meer citroenvlinders gemeld, in de provincies Oost- en West-Vlaanderen deed het oranje zandoogje het beter dan in de rest van Vlaanderen. In West-Vlaanderen houdt de kleine vos, de winnaar van vorig jaar, opvallend beter stand. Telresultaten kunnen nog ingevoerd worden tot zondag 9 augustus via www.vlinderweekend.be.

De redactie