Nieuws

Arche­o­lo­gen op zoek naar res­tan­ten van Het Vroon­hof in Poperinge

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Poperinge is een team archeologen begonnen met opgravingen op de Vroonhofsite. Ze hopen dat ze er sporen te vinden van de oude proosdij Het Vroonhof en de Vleterbeek die in de 14de eeuw bevaarbaar werd gemaakt vanaf de IJzer tot het centrum van Poperinge.

Op de site van Het Vroonhof komt een nieuw cultureel centrum met een kunstacademie en kinderopvang. Maar vooraleer er gebouwd kan worden, wil men eerst even terugkeren naar het verleden. Want de stad hoopt dat archeologen heel wat restanten uit een ver verleden zullen terugvinden. Op die manier kunnen ze misschien bewijzen dat Poperinge ooit het Centrum van Vlaanderen was.

“Op de site kunnen we een proosdij terug vinden. Een ook de Sint-Katharinakapel uit de middeleeuwen. Maar we hopen ook vondsten terug te vinden van nog veel vroeger, van in 900”, vertelt Loes Vandromme, schepen van Erfgoed.

Hopen op muurresten

Tot nu toe zijn in proefsleuven sporen en verkleuringen gevonden die verwijzen naar de aanwezigheid van muren, grachten, en ook de Vleterbeek. Maar de archeologen hopen vooral op restanten van Het Vroonhof. Dat was er zeker al in de 17de eeuw, maar dit archeologisch onderzoek kan aantonen dat het veel ouder is, misschien zelfs 1.000 jaar ouder.

“Vooraan, op het noordelijk deel van het terrein, verwachten we gebouwresten van de proosdij, Het Vroonhof. Dat is een afgesloten stuk land van de heer, en daar hopen we ook de muurresten van te vinden”, legt Marie Lefere van Restauratie en Archeologie Ruben Willaert uit.

Ben Storme
Celien Tanghe