Nieuws

Amaya is nog altijd elke dag meer dan drie uur onderweg

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het schooljaar is intussen een maand ver, maar naar schatting 10 procent van de leerlingen uit het buitengewoon onderwijs zit nog altijd meer dan 3 uur op een bus van en naar school. En dat ondanks de belofte van minister Peeters dat een enkele rit niet langer mag duren dan 90 minuten. De kinderrechtencommissaris probeert nu mee een oplossing te vinden, ook voor Amaya uit Roeselare.

Amaya David vertrekt elke morgen om zeven uur. De bus pikt haar als eerste op in Roeselare. Daarna volgen nog andere kinderen en gaat de rit naar Kortrijk, waar ze in het buitengewoon onderwijs les volgt. Elke dag meer dan 3 uur onderweg.

"Vervelend, zo vroeg opstaan. Om 6 uur"

Amaya David

Amaya David: "Zo lang op de bus zitten en altijd aan het raam te zitten en wachten. Samen met andere kinderen, die ook zo lang op de bus zitten. Dat is vervelend, ook zo vroeg opstaan, om zes uur.

Plots een half uur vroeger

Amaya wordt 's ochtends als eerste opgehaald, maar plotseling een half uur vroeger dan vorig jaar. Erwin David, papa van Amaya: "En nu is dat plotseling 7u03. Amaya wordt 's avonds ook als laatste afgezet in plaats van als eerste, wat een verschil maakt van meer dan een uur. Vroeger was het twee uur. Nu zitten we soms aan 3 uur en 35 minuten op de bus."

Voor de meeste leerlingen in het buitengewoon onderwijs is een oplossing uitgewerkt bij de start van het schooljaar. Een maand is intussen verstreken, maar voor zo’n 10 % is het nog altijd doffe ellende. Vroeg weg, laat thuis en een constante tijdsdruk om alles, ook de therapeutische behandelingen, rond te krijgen. En dat weegt zwaar op het gezin.

Kinderrechtencommissaris grijpt in

De Lijn analyseert alle klachten om bij te sturen waar nodig, laat Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters weten. Maar voor Amaya komt er mogelijk een oplossing via de kinderrechtencommissaris. Die laat weten ze persoonlijk contact zal opnemen met de familie om aan een oplossing te werken, binnen de 10 dagen.

Stefaan Six