Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Hoe maak je serreteelt duurzamer? Dat onderzoeken ze momenteel in Agrotopia, de dakserre van onderzoekscentrum Inagro in Roeselare. De glastuinbouw heeft specifieke noden, vooral rond gebruik van water, energie en mest.
En er zijn wel degelijk oplossingen mogelijk. Sommige tuinbouwers passen enkele van die technieken intussen toe, Agrotopia staat hen bij. Maarten Ameye, Inagro: “Daarbij gaan we voedingsoplossingen aan de ene kant toedienen. Die lopen dan door de goot, en dan kunnen de slawortels al die voedingsstoffen in de oplossing op gaan nemen. Waarbij we het water effectief gaan opvangen dat door de goten is gelopen, en dat kunnen we dan terug gaan sturen naar de andere kant van de goot, die dan weer door de goot loopt waarbij de slaplanten alles kunnen opnemen.”
Slateelt
Een voorbeeld van hoe je herwonnen meststoffen uit de mestverwerking kan hergebruiken bij de teelt van slateelt in serres. Want kunstmeststof maken is behoorlijk energieverslindend en er komt veel CO2 bij vrij. Ook de bodem waarin serreplanten groeien kan duurzamer, zoals met houtvezels of kokosvezels. “Dit is nu zo'n voorbeeld van een organische mat waarin we willen kijken of we volledig plastic-free kunnen gaan. Dat zelfs dat plastic omhulsel ook weg is. Dat er op het einde van de teelt geen enkel deeltje plastic meer aanwezig is. Natuurlijk: de vraag is dan hoe die wortels zich daarin ontwikkelen, hoe zit het met de waterhuishouding?”
Toepassingen
Het blijft trouwens niet bij testen: sommige tuinbouwers passen dit al toe. Zoals komkommerteler Willem Derynck uit Ardooie: “ Die mat is herbruikbaar en kan ook makkelijk gebruikt worden. Dus qua circulariteit zit dat zeer goed.”
“Werk de ondernemingen niet tegen, werk samen met ons.”
Maar tuinbouwers als Willem zijn op vlak van duurzaamheid en hergebruik nog een pionier, nog niet elke techniek hier in Agrotopia staat al op punt. Willem heeft daarom ook een duidelijke oproep naar de overheid: ”We kunnen met ons Vlaanderen heel veel doen, ons land is uniek qua recirculariteit. Maar werk de ondernemingen niet tegen, werk samen met ons.”