Nieuws

Stad Brug­ge neemt maat­re­ge­len tegen afval­pro­ble­ma­tiek bij take away-handelszaken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Om het afval en zwerfvuil in de Brugse binnenstad verder in te dijken, grijpt Stad Brugge in met gerichte maatregelen voor handelszaken waarbij klanten op het openbaar domein consumeren. Vooral in toeristische trekpleisters zoals de Breidelstraat, Markt en Steenstraat stelt de stad vast dat afval zoals koffiebekers, frietbakjes en ijsverpakkingen, het straatbeeld ontsiert.

“We merken dat bepaalde uitbaters van take-away handelszaken het niet zo nauw nemen met het bestaande afvalreglement. Het reglement verplicht hen onder meer om voldoende, goed zichtbare en bereikbare afvalmanden tegen de gevel te voorzien. Ook zelf zwerfvuil rond hun zaak verwijderen, doen ze vaak onvoldoende", zegt schepen Franky Demon.

De stad stuurde naar eigen zeggen al brieven om hen om hun verantwoordelijkheid te wijzen, maar tevergeefs. 

Frietkot markt brugge

Strengere regels

Daarom is het reglement nu aangepast. Alle betrokken handelszaken moeten tijdens hun openingsuren minstens één vuilnisbak van minimum 100 liter, met een voldoende grote opening (minstens 0,06 m²) buiten tegen hun gevel plaatsen.

De vuilnisbak moet regelmatig geledigd worden. Voor acht handelszaken waar steekproeven gebeurden, is de verplichting verdubbeld. De handelaars worden per brief verwittigd. Indien nodig wordt overgegaan tot een GAS-boete.

Ondergrondse vuilnisbakken

Onlangs installeerde de stad in het centrum nieuwe afvalcontainers ondergronds, om de capaciteit van openbare vuilnisbakken te vergroten. “Daarmee hebben we de situatie op het terrein verbeterd: de ophaalbeurten zijn gereduceerd tot 2 à 3 keer. Ook zetten we in piekmomenten extra vuilnisbakken bij, bijvoorbeeld in de omgeving van de Sint-Salvatorskathedraal", zegt Demon.

De redactie