Exact een maand na de gemeenteraadsverkiezingen is het politieke klimaat in Kortrijk veranderd. Van 'al bij al amicaal' naar een stille stellingenoorlog waarbij niemand een vin verroert. Ook de tweede periode van initiatiefrecht - voor Axel Ronse van N-VA - heeft geen coalitie opgeleverd. Zelfs amper communicatie naar buiten toe. Waardoor de patstelling nu in handen komt van Maxim Veys van Vooruit. Maar stilaan tikt wel de tijd. En er zal toch iets moeten veranderen. Want op 6 december stopt het onderhandelen en moet de gemeenteraad samengesteld. Wachten de Kortrijkse politici echt tot de Sint iets lekkers brengt? Als dat zo is, zal het wellicht niet lekker smaken.
Hoe is het zo ver kunnen komen? Na een al bij al gemoedelijke campagne kwam Ruth Vandenberghe met TBSK als overduidelijke winnaar uit de stembusslag: 18 zetels voor haar Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk (TBSK) met liberalen en nu ook christen-democraten. Niemand die haar de sjerp niet gunde, toch?
De onderhandelingen begonnen al bij al amicaal. Maar na twee weken kon Vandenberghe niet uitpakken met de coalitie die ze zelf wenste: TBSK en N-VA, samen goed voor 26 van de 41 zetels. Op vrijdag 25 oktober - aan het einde van haar initiatiefperiode - pakte Vandenberghe wel uit met een basisakkoord met N-VA. Twintig punten, waarmee ook Axel Ronse volgens TBSK akkoord ging. Maar in een coalitie stapte hij niet.
Axel Ronse voelt namelijk, net als Maxim Veys van Vooruit, meer voor een erg brede stadscoalitie: TBSK, N-VA én Vooruit. Samen goed voor 33 van de 41 zetels. N-VA boekte zelf een mooie winst bij de verkiezingen en ook Vooruit zakte niet. Bovendien willen de twee niet 'uit elkaar gespeeld' worden door TBSK.
Ruth Vandenberghe van haar kant past duidelijk voor wat zij een 'monstercoalitie' noemde. TBSK wil zoveel mogelijk van z'n eigen programma realiseren en ziet dat niet haalbaar in een 'menage à trois'. TBSK is met 18 zetels ook groter dan N-VA en Vooruit samen (15 zetels). En dus leverden twee stille weken van coalitievorming door Axel Ronse alvast naar de buitenwereld toe niets op.
Ontmijnt Veys de stille stellingenoorlog? Of wacht een mijnenveld
Aan Maxim Veys nu om twee weken initiatiefrecht te benutten. Al lijkt de situatie bevroren want Ronse en Veys klikten zich vast aan elkaar. Wat niet doet vermoeden dat er ineens een verandering zal komen nu. In hun verhaal met - wellicht - vijf schepenposten voor TBSK, twee voor N-VA en twee voor Vooruit moet ook de moeilijke postenverdeling nog gebeuren.
Als de sfeer inderdaad stil en besluiteloos blijft, dan zal hij wellicht ook stilaan kil gaan worden. Dat laatste dreigt helemaal als de stellingenoorlog een mijnenveld wordt. Na het initiatiefrecht van Vooruit krijgt Vlaams Belang nog even de tijd, als vierde partij in de stad. Maar dat lijkt ook vruchteloos.
Wachten op de Sint lijkt niet wijs
Wat we wel weten is dat op 6 december de gemeenteraad moet samen komen om geïnstalleerd te worden. En - in het slechtste en meest te vermijden scenario - mogelijk vast te stellen dat er nog geen coalitie is. In dat geval mogen de verkozen gemeenteraadsleden twee weken later zelf de schepenen verkiezen.
En dat is echt een mijnenveld. Want als TBSK (met 18 raadsleden) en N-VA / Vooruit (met 15 raadsleden) bij hun standpunt blijven, zijn het de raadsleden van Groen (twee mensen) en vooral Vlaams Belang (zes raadsleden) die eigenlijk de beslissende stemmen kunnen zijn om de Kortrijkse coalitie gestalte te geven en schepenen aan te stellen. Niet meteen het scenario dat de Kortrijkse politiek in gedachten had en al helemaal geen goede start voor een bestuursploeg die zes jaar moet samenwerken. De tijd tikt.