Nieuws
 | update 

37 meter lang en prijs­kaart­je van € 280.000: dit is de nieuw­ste machi­ne in strijd tegen olievervuiling

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De federale dienst Marien Milieu heeft een nieuw wapen in de strijd tegen olievervuiling op zee: de Current Buster Four. Het is een snel inzetbare en uiterst efficiënte machine die amper een paar uur na grote olievervuiling al ingezet kan worden.

Op de druk bevaren Noordzee zijn olierampen nooit uit te sluiten. Daarom ligt in Oostende al een arsenaal klaar van toestellen die olierampen kunnen bestrijden. De Current Buster is de nieuwste aanwinst. 

"Het is een opblaasbaar toestel met twee grote armen en achteraan is er een grote zak. De bedoeling is dat we bij een olieramp het toestel vooruit trekken en dat alle olie achteraan in die zak terecht komt", legt Tom Germonpré van de dienst Marien Milieu uit. 

Current Buster 1

Het toestel is 37 meter en kan grote vervuilde oppervlaktes in korte tijd aanvallen. Alles past in een kleine container die ze per schip naar de plaats van de ramp brengen. "Dit is wel het meest vernieuwende toestel op dit moment. Het is ontwikkeld door Noorse vissers en wordt nu wereldwijd veel verkocht," klinkt het. 

"Dit is wel het meest vernieuwende toestel op dit moment. Het is ontwikkeld door Noorse vissers en wordt nu wereldwijd veel verkocht."

Tom Germonpré, dienst Marien Milieu

Ravages

Ook het expertisecentrum van het Oostendse Vogelopvangcentrum juicht de investering toe. Zij weten wereldwijd welke ravage olierampen aanrichten. "Als er zo'n olieramp gebeurt, op het slechte moment, zeker in onze Noordzee, kunnen enkele tienduizenden vogels besmeurd worden in een tijdspanne van enkele dagen", zegt Claude Velter, specialist gevolgen olieramp VOC. 

Aan de nieuwe Current Buster hangt een prijskaartje van zo'n 280.000 euro. 

Current Buster 2
Stefaan Kerger
Celien Tanghe