250 Meu­le­be­ke­naars op inf­over­ga­de­ring rond fusie met Tielt: Fusie is nodig, maar we wil­len ook onze eigen­heid behouden’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De fusie met Tielt kent in Meulebeke weinig weerstand. Dat bleek gisteravond op een infobijeenkomst waar zo’n 250 Meulebekenaars op aanwezig waren. Anders dan in Pittem - dat zich tegen een fusie met Tielt kantte - overheerst in Meulebeke het besef dat dit de beste oplossing is voor de toekomst.

De meeste Meulebekenaars zien in de fusie met Tielt geen graten, al is er een belangrijke voorwaarde. Meulebeke wil z’n eigenheid zo veel mogelijk behouden. “De mensen hier zijn verstandig genoeg, maar we willen wel onze eigenheid en onze verenigingen bewaren. Maar toch kunnen we naar samenwerking overstappen”, vertelt een inwoner.

"In het belang van de inwoners"

Halletoren Tielt
Nieuws

Tielt en Meulebeke gaan verder onder de naam 'Tielt', al blijft de naam Meulebeke ook behouden

Een fusie is ook gewoon nodig voor Meulebeke. Uit de bestuurskrachtanalyse blijkt duidelijk dat Meulebeke op de lange termijn niet meer op eigen kracht alleen verder. Een volksraadpleging werd er dan ook niet gehouden.

“Ik neem de beslissing samen met het college in het belang van de inwoners, niet in het belang van ons als bestuurder, want wij gooien onze sjerp op één hoop en wij moeten afwachten of wij nog wel verkozen zijn.”

Dirk Verwilst, burgemeester Meulebeke

In verschillende werkgroepen wordt de fusie nu voorbereid, zoals de aanpassing van dubbele straatnamen. Tielt en Meulebeke zullen samen 31.000 inwoners hebben. Door de vrijwillige fusie neemt Vlaanderen 12 miljoen euro schulden over.

Stefaan Six