Nieuws

Tielt en Meu­le­be­ke gaan ver­der onder de naam Tielt’, al blijft de naam Meu­le­be­ke ook behouden

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Tielt en Meulebeke behouden elk hun naam en postcode na de fusie. Dat hebben beide besturen in een persbericht laten weten. De nieuwe fusiegemeente krijgt de hoofdnaam Tielt, Meulebeke wordt dan een deelgemeente van Tielt.

Achter de keuze om beide namen te behouden, schuilen er verschillende redenen. Zo willen ze de historische waarde van de namen Tielt en Meulebeke behouden. Tieltenaars en Meulebekenaars blijven zo ook verbonden aan hun eigen, vertrouwde gemeentes. Bovendien is het behoud van de namen kostenefficiënt en eenvoudig: de inwoners en bedrijven hoeven de plaatsnaam en postcode in hun adres niet te wijzigen.

“De nieuwe fusiegemeente krijgt de hoofdnaam ‘Tielt’, samen met een inspirerende baseline die de verbondenheid met en identiteit van Meulebeke benadrukt.”

Burgemeesters Luc Vannieuwenhuyze (Tielt) en Dirk Verwilst (Meulebeke)

Kerkstraat in Tielt of in Meulebeke?

De beide namen blijven dus behouden, maar voor enkele straatnamen zit er mogelijk wel een wijziging aan te komen. Bepaalde namen komen namelijk dubbel voor. Zo is er bijvoorbeeld een Kerkstraat in Tielt én in Meulebeke. Dat probleem wordt nu door fusiestuurgroep bekeken. Er wordt een inventaris gemaakt van alle dubbele namen om daarna op een objectieve manier een nieuwe straatnaam te bepalen. Opvallend detail: de bewoners zullen mee kunnen beslissen over de nieuwe naam van hun straat.

De nieuwe gemeentenaam wordt tegen het einde van 2023 aan beide gemeenteraden voorgelegd. De nieuwe straatnamen moeten een jaar later door beide gemeenteraden vastgelegd worden.

Gemeentehuis Meulebeke
Celien Tanghe