Nieuws

17.500 bezoe­kers op Navy Days in Zeebrugge

Navy Days

De 40ste editie van de Navy Days heeft zaterdag en zondag ruim 17.500 bezoekers naar de marinebasis van Zeebrugge gelokt. Het publiek kreeg de kans om kennis te maken met heel wat verschillende schepen van de marine.

Na een onderbreking van zes jaar stonden op de marinebasis van Zeebrugge opnieuw de Navy Days gepland. Het in principe tweejaarlijkse evenement biedt de bezoekers een unieke kans om kennis te maken met de marinevloot. Zo konden de mijnenbestrijdingsvaartuigen Bellis en Crocus bewonderd worden. Ook het patrouilleschip Pollux was net als een Brits en een Nederlands patrouilleschip op de afspraak. Met de havensleper Zeemeeuw mochten de bezoekers zelfs een gratis rondvaart maken.

Navy Days 04
Nieuws

Navy Days maakt publiek warm voor marine

Zénobe Gramme

Een van de hoogtepunten was de laatste vaart van de Zénobe Gramme, een historisch zeilschip van de marine. Het publiek kreeg zaterdag de kans om het iconische schip een laatste groet te brengen. Het vertrek werd bovendien bijgewoond door divisieadmiraal Tanguy Botman, Commandant van de Belgische Marine.

Demonstraties

Daarnaast konden de bezoekers ook genieten van meerdere demonstraties. Het ging bijvoorbeeld om demonstraties van brandbestrijding en Search and Rescue (SAR). Ook de militaire honden toonden hun kunnen. Uiteraard werden ook de kinderen niet uit het oog verloren. Ze konden zich wagen aan hindernissenparcours en een deathride, maar mochten onder andere ook schepen bouwen in lego en zelfs zwemmen als een zeemeermin. De Koninklijke Muziekkapel van de Marine zorgde in de Kaminazaal dan weer voor een muzikale noot.

De marinebasis opent ook op 5 en 6 oktober haar deuren voor het jaarlijkse gratis technologiefestival Navy Technofest.

Belga
Ben Storme