Nieuws

Navy Days maakt publiek warm voor marine

Navy Days 04

Het hele weekend krijgt het publiek te kans om kennis te maken met de Belgische Marine op de ‘Navy Days’ in Zeebrugge. De context waarin onze marine opereert is veranderd sinds de inval in Oekraïne. We hebben dus nood aan moderne vaartuigen, hoogtechnologische apparatuur, maar vooral een intensieve inzet van mensen en middelen om onze eigen wateren te beveiligen. Dat zegt Admiraal Botman, de commandant van de marine.

Het belang van de marine kan vandaag nauwelijks onderschat worden sinds de oorlog in Oekraïne. Af en toe varen Russische onderzeeërs door het Kanaal. “De context is veranderd. De dreiging is veranderd. Dat betekent dat we meer en meer samen met onze partner de veiligheid moeten garanderen in onze wateren en overal ter wereld. De maritieme veiligheid, het thema van Navy Days, wordt steeds belangrijker”, aldus Tanguy Botman, commandant van de marine.

Navy Days 01

Die partner is Nederland. Afhankelijk van de inzet kunnen de landen samenwerken in NAVO-verband of Europees verband. België en Nederland gebruiken bijvoorbeeld dezelfde M-fregatten, voorlopig is het enige verschil dat de ene door een Nederlandse bemanning en de andere door een Belgische bemanning wordt gevaren.

Vernieuwing en verjonging

Er liggen negen militaire schepen voor anker op de Navy Days. Maar onze huidige marinevloot is gemiddeld veertig jaar oud. Vanaf volgend jaar komt zowat elk jaar een nieuwe mijnenbestrijdingsschip erbij, nieuwe fregatten vanaf 2030 en ook een nieuw patrouilleschip. “De toekomstige schepen zullen voornamelijk uitgerust zijn met drones. In de plaats van mijnen te jagen zoals we dat nu doen, zal in de toekomst een schip buiten het mijnenveld blijven en drones sturen naar het mijnenveld voor de uitvoering”, vult Botman aan.

Het publiek kan kennis maken met alle opdrachten van de marine. In het zwembad kunnen jongeren al even proeven van het gevechtszwemmen. De ‘Navy Days’ willen hen ook warm maken voor een job bij de marine.

In oktober opent de marine in Zeebrugge nog eens de deuren voor het Navy Technofest.

Stefaan Six
Siel Vandorpe