Gemeenteraadsverkiezingen Gistel: houdt Gauthier Defreyne de sjerp?
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraden. Hoe zit de situatie in Gistel, de gemeente waar Gauthier Defreyne (Team Burgemeester) een verlenging kan breien aan z'n eerste ambtstermijn. Defreyne sloot in 2018 een coalitie met Vooruit en N-VA en zette zo CD&V buitenspel. Kan CD&V -dat nu samen met Groen onder ‘Samen Gistel’ opkomt - Defreyne het vuur aan de schenen leggen? Hoe scoren coalitiepartijen N-VA en Vooruit? Of komt Vlaams Belang verrassend uit de hoek? De tv-reportage zie je op vrijdag 27 september.
Op welke partijen en politici kan ik stemmen?
Wie bestuurt er momenteel?
- Meerderheid: Open VLD (10 zetels), Vooruit (2 zetels) en N-VA (2 zetels)
- Oppositie: CD&V (7 zetels), Groen (1 zetel), Vlaams Belang (1 zetel)
12 jaar lang zwaait Bart Halewyck (CD&V) als burgemeester de scepter in Gistel, maar daar komt in 2018 verrassend een einde aan. Verrassend, want CD&V had al een voorakkoord getekend met voormalig burgemeester Roland Defreyne (Open VLD). Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 kroont Open VLD zich echter tot winnaar met 35,8% van de stemmen, met Roland Defreyne en zoon Gauthier als stemmenkampioenen.
Open VLD besluit het voorakkoord met CD&V in de vuilbak te gooien en een nieuwe coalitie op poten te zetten. Open VLD verbindt zo z’n lot aan Vooruit en N-VA. Leider van de nieuwe coalitie wordt Gauthier Defreyne, en niet vader Roland. Hij kan door de ondertekening van het voorakkoord namelijk geen mandaat opnemen, en geeft de sjerp door aan Gauthier.
Uitslagen verkiezingen 2024
Gemeenteraadsverkiezingen Provincieraadsverkiezingen |
Getelde bureaus:
|
Bezig met ophalen data... |
Voorkeurstemmen
Gemeenteraadsverkiezingen in Gistel
In 2022 vindt er nog een kleine stoelendans plaats in de bestuursploeg van Gistel. Eerste Schepen Dries Depoorter (Open VLD) stapt uit de lokale politiek en geeft z’n mandaat door aan Wim Gevaert (Open VLD), die tot dan de voorzitter van de gemeenteraad was.
Wie wint de strijd om de sjerp?
In Gistel lijkt de strijd op de sjerp spannend te worden. Huidig burgemeester Gauthier Defreyne trekt voor het eerst de lijst ‘Team Burgemeester’. Vader Roland verleent z’n zoon nog politieke steun vanuit de lijstduwerspositie. De hamvraag is vooral of Gauthier Defreyne het vetrouwen van de Gistelnaar na de afgelopen zes jaar opnieuw krijgt?
Ook coalitiepartners N-VA en Vooruit dingen mee naar de sjerp. Zij schuiven respectievelijk Wim Aernoudt (N-VA) en Michel Vincke (Vooruit) naar voren als kandidaat-burgemeester.
In de huidige oppositie bundelen Groen en CD&V de krachten onder de noemer ‘Samen Gistel’. Hun lijsttrekker is Annie Cool, al schuiven ze eerder een team met Bas Vermeulen, Andy Versyck en Sofie Asaert naar voren. Bij Vlaams Belang staat Michael Vanparys op nummer een.
Sloop van het zwembad beroert Gistel
Op 30 juni 2021 konden de inwoners van Gistel een laatste baantje trekken in het stedelijk zwembad. Onder meer de zwemkuip was in slechte staat en ook de rest van het gebouw had nood aan stevige onderhoudswerken.
Aangezien het de stad elk jaar 360.000 euro kost om het zwembad open te houden, besliste het stadsbestuur de deuren van het Zomerloosbad voorgoed te sluiten. Die beslissing was echter niet naar de zin van oppositiepartij CD&V, volgens wie het zwembad wel nog enkele jaren meekon. Ze vroegen de beslissing ongedaan te maken, maar daar had het stadsbestuur geen oren naar.
Intussen staat er op de site een nieuwe polyvalente hal, die dienst moet doen als muziekschool en ontmoetingscentrum. In het verlengde daarvan kwam er in de Sportstraat ook een nieuwe recreatiezone met een skatepark, een omni-sport kooi en een Finse looppiste.
Vernieuwing in Snaaskerke en het nieuwe stadspark
Een ander dossier dat Gistel beroerde is de vernieuwing van de dorpskern in Snaaskerke. De deelgemeente van Gistel moest zich vanaf 2019 schrap zetten voor ingrijpende werken, en dat voor zes jaar lang. Onder meer de nutsleidingen, rioleringen en het wegdek werden vernieuwd. Ook het Stationsplein onderging intussen een grondige make-over. De betonnen vlakte werd omgetoverd tot een groene zone, en daarvoor moesten ook minstens 20 parkeerplaatsen sneuvelen. Samen met de hinder bleek dat een van de zaken waar de inwoners zich het meeste zorgen over maakten.
De voorbije legislatuur maakte het stadsbestuur van Gistel ook werk van de aanleg van het stadspark ‘Egide Defever’. Dankzij een schenking van Marie-Helene, de zus van de bekende huisarts, kwam de aanleg van het park in een stroomversnelling. Daarvoor moest Villa Les Sophoras wel gesloopt worden. Alleen was niet iedereen daarmee akkoord. Online verzamelden inwoners zo’n 1.000 handtekeningen om de oude villa in hartje Gistel te bewaren. Uiteindelijk gaf de provincie de stad gelijk en werd de villa intussen gesloopt. De werken aan het park zelf zijn nog in volle evolutie.
Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?
Kies West 24
Raadpleeg hier alle info over de gemeenteraadsverkiezingen en provincieraadsverkiezingen op 13 oktober.