Eer­ste sneeuw geval­len, strooi­dien­sten paraat. Ook van­nacht en morgen

Sneeuw

Het is zover. Aan de kust en in het noorden van West-Vlaanderen is deze ochtend een eerste laagje sneeuw gevallen. Morgen is er ook in de rest van de provincie kans op een sneeuwtapijtje. 

Eerst aan de oostkust, later ook in Brugge en aan de middenkust kregen we voor het eerst dit najaar een klein wit laagje sneeuw te zien. Hier en daar net genoeg om een kleine sneeuwman te maken, maar vooral een mooi winters tafereel.


SneeuwlaagjedijkHeist

Een sneeuwlaagje op de dijk in Heist

De sneeuw blijft maar tijdelijk liggen want later op de dag treedt er dooi in. We krijgen overdag temperaturen tot vier graden aan zee en twee graden landinwaarts. Regenbuien kunnen er ook komen deze namiddag.

Strooiwagen

De strooidiensten zijn alvast paraat. Dit is een beeldje uit Veurne, waar bij natte sneeuw en regen de strooidiensten uitrukken. Ook morgen zullen ze alert moeten zijn. Vanavond en vannacht blijft het droog met een zwakke zuidenwind en met afwisselend wolken en opklaringen wordt het overal rond min twee graden. Nevel en mist kan zich vormen en door de vriestemperaturen is er kans op gladheid, zeker daar waar er buien zijn gevallen.

Morgen maar twee graden en mogelijk wat sneeuw

Morgen start koud en ook verder in de dag halen we een maximale temperatuur van slechts 2 graden. Daarbij valt er overdag ook mogelijk wat sneeuw, overgaand in natte en smeltende sneeuw. In de nacht van zondag op maandag vriest het nergens meer.

Begin volgende week krijgen we geleidelijk aan weer hogere temperaturen, maar dat gaat op maandag met veel regen gepaard. Er kan makkelijk tot tien liter water per vierkante meter vallen. Tegen het einde van volgende weken halen we weer dubbele cijfers als maximale temperatuur.

Kust

Vandaag start koud met overal eerst nog lichte vriespunten. In de loop van de ochtend kunnen enkele sneeuwbuien vallen. Die sneeuw kan een tijdje blijven liggen, maar in verder verloop van de dag zal die weer wegsmelten. We halen vandaag temperaturen tot vier graden aan de kust. Vanavond en vannacht zal het weer vriezen. 

James Verherbruggen
Geert Naessens