Tendens

Kracht van microgewoontes

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Slechte gewoontes inruilen voor goede: het is een bekende struggle. Hoe pak je dat aan? Diëtist Arno Monsecour gelooft sterk in haalbare doelen stellen en kleine gewoontes stelselmatig in je leven integreren. 

In zijn boek 'Diëten zonder het te weten' geeft Arno Monsecour praktische tips om op een goede manier te streven naar een gezonder gewicht. Maar ook als je niet wil afslanken, kan het boek helpen om gezonde gewoontes te integreren in je levensstijl. Onder het motto 'progressie is beter dan perfectie' reikt hij haalbare en praktische tips aan. 

Arno: "Ik wil mensen vooral gidsen: Wat is het obstakel dat je tegenhoudt om nieuwe gewoontes uit te bouwen en slechte gewoontes af te leren? Het is belangrijk om na te gaan waarom je te weinig beweegt, niet op tijd gaat slapen, ongezond eet, enz... Ik heb gemerkt dat dat vooral interne obstakels zijn. Die probeer ik in het boek bloot te leggen en te bekijken hoe we dat samen kunnen doorbreken.“

Schermafbeelding 2024 07 16 141105

Gewoontes veranderen is niet gemakkelijk. Motivatie lijkt een goeie brandstof, maar volgens Arno leidt het net tot uitstelgedag.

"Wachten op een soort magisch gevoel dat voor een volledige verandering gaat zorgen is in mijn ogen als wachten op een bus die nooit komt. Het lijkt me zinloos. Het kan een bonus zijn, een extra duw in de rug. Maar we kennen allemaal voorbeelden van anderen en onszelf: als we met motivatie aan de slag gaan, komt heel vaak een alles of niets-mentaliteit om de hoek kijken. Niet meer snoepen, geen alcohol,… Maar hoe lang blijven die voornemens duren?

Een microgewoonte is het beste wapen tegen de twee grootste obstakels waar de meeste mensen tegenaan lopen als ze gezonder willen leven: beginnen én volhouden.

Arno Monsecour, diëtist

Belachelijk klein

Voor Arno zijn microgewoontes één van de sleutels tot succes. Dit zijn belachelijk kleine en dus haalbare versies van nieuwe gewoontes die je jezelf wilt aanleren.

"Het geeft geen zin om te zeggen: ik ga voortaan geen snoep meer eten en alle dagen bewegen, als het na twee weken weer voorbij is. Dus kan je beter zoeken naar hetgeen je kan doen op een consequente manier. Bijvoorbeeld: je wilt gezonder eten. De microgewoonte kan zijn: neem minstens 1 hap uit een stuk fruit per dag. Klinkt misschien absurd, maar er zit een grote kracht in. 

Schermafbeelding 2024 07 16 140205

Arno is zelf ex-profvoetballer, maar ook voor hem is het niet altijd evident om dagelijks voldoende te bewegen. "Zeventig procent van de tijd heb ik ook geen goesting om te gaan sporten. Maar ik heb manieren gezocht om toch iets te doen. Zo liggen er altijd weerstandsbanden in mijn praktijk zodat ik tussen consulten door eens een paar oefeningen kan doen. Het is ook beter om tegen jezelf te zeggen: Ik ga dagelijks minstens vijf minuten naar buiten om te wandelen in plaats van te zeggen: ik ga een uur sporten. Dat klinkt mooi op papier, maar in de praktijk lukt dat niet altijd. Je hebt geen zin, moet overwerken, je kinderen zijn ziek,... Dat is menselijk, maar als het te frequent voorkomt, dan kun je geen gewoontes uitbouwen. Je mist herhaling. Bij microgewoontes heb je dat wel omdat het haalbaar is. Je doet het en heel vaak doe je meer dan je had gepland."

Meer lezen?

Het boek ‘Diëten zonder het te weten’ van Arno Monsecour is uitgegeven bij Lannoo.

Isabelle Uselli

Isabelle.Uselli@picstory.be

Isabelle Uselli