Sport

Wind­foi­len wordt het nieu­we windsurfen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Wereldkampioen freestyle windsurfen Steven Van Broeckhoven heeft de allereerste windfoilstage geïntroduceerd op het spaarbekken in Nieuwpoort.

Sport Vlaanderen Nieuwpoort en Wind & Watersport Vlaanderen gaven de voorbije week een selectie jeugd windsurfers uit erkende trainingsclubs de unieke kans om 5 dagen op foilkamp te komen. Als lesgever hebben ze hiervoor Steven Van Broeckhoven aangetrokken, ex-wereldkampioen Freestyle windsurfen die de laatste jaren in de World Cup (PWA) ook uitkwam in de Foil Slalom.

Minder wind nodig

Windfoilen is een nieuwe vorm van windsurfen, waarbij de windsurfplank ongeveer een halve meter boven het water zweeft in plaats van over het water. De windsurfplank gaat zweven door een vleugelconstructie, de windfoil genaamd, die onder de windsurfplank is bevestigd. Al vanaf ca 18 km/u zorgt de opwaartse kracht van de vleugels dat de surfplank omhoog wordt getild. Het grootste voordeel van de windfoil is dat je met heel weinig wind al een wedstrijd kunt organiseren. Door de veel lagere weerstand gaat een windfoiler veel harder bij weinig wind. Foil Windsurfen is vanaf 2024 de standaard op de Olympische Spelen ter vervanging van windsurfen.

De redactie