Sport

Waan­zin: Karel Sab­be ves­tigt record op Paci­fic Crest Trail

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Ultraloper Karel Sabbe is er zaterdag in geslaagd om in een recordtijd van Mexico naar Canada te lopen. Hij blaast de vorige recordtijd weg met een tijd van 46 dagen, 12 uur en 56 minuten. "Ik voel me heel vermoeid, maar ik ben ook heel trots", zegt hij.

In maart liep Karel Sabbe als een van de weinige de Barkley Mountains uit. Dan zou je denken dat hij het wel even gehad heeft, maar een goede maand terug begon de tandarts uit Anzegem aan een nieuw avontuur.

Sneller dan voorzien

Sabbe wilde het record breken op de Pacific Crest Trail, een wandelpad van 4.280 kilometer tussen Mexico en Canada. Vandaag kwam hij dus aan het eindpunt uit: "Northern Terminus". "De laatste nacht heb ik niet geslapen om de tocht in een nog betere tijd wilde afleggen", vertelt Karel Sabbe na zijn avontuur.

En van een record gesproken: in bijna 46 dagen legde hij zijn tocht vijf dagen sneller af dan voorzien. "Ik had het gehoopt, maar toch is er veel inspanning en werklust nodig."

Bosbranden

Even leek het nog een helse opdracht te worden, want door bosbranden in het noorden van Washington moest Sabbe een omweg maken van meer dan 160 kilometer. "We wisten dat ook wel op voorhand: het is een natuurgebied. We hebben uiteindelijk veilig de Canadese grens bereikt."

whatsapp_video_2023-08-25_at_12.55.17.mp4

Hoewel Karel altijd met een glimlach liep, moest hij vaak diep gaan. "Naast de grote omweg van 160 kilometer door de bosbranden, lag er op een bepaald punt ook heel wat sneeuw. Tijdens die kilometers heb ik toch afgezien om de energie er te blijven inhouden."

Frisse pint

In 2016 waagde Sabbe zich al aan de Pacific Crest Trail. "Toen nog met veel minder ervaring in het ultralopen. In dat jaar had ik enorm veel last van mijn voeten. Nu kon ik pijnvrij lopen en dus ook volop genieten van het parcours. Dag in dag uit was ik verbaasd van de schoonheid van de natuur."

Het eerste wat zo'n ultraloper dan doet na 47 dagen lopen? "Eens goed gegeten en een fris pintje drinken", vertelt hij met een glimlach.

Bekijk het volledige interview:

Emile Beeckman
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere