Sport

Shak­e­down Boe­zin­ge: pilo­ten tes­ten laat­ste keer hun wagen voor Ral­ly van Ieper

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Gisteren vond in Boezinge de traditionele Shakedown voor alle deelnemers aan de Rally van Ieper plaats. Het is de laatste testsessie voor de piloten en een echt volksfeest voor de Boezingenaren.

Na vijf jaar afwezigheid begint de Rally van Ieper opnieuw met de shakedown in Boezinge. De shakedown is een soort opwarmer voor de Rally van Ieper, waarin de wagens getest worden op een soortgelijk parcours. Dit keer rijden trouwens alle wagens de shakedown, en niet alleen de oudere 'Historics', zoals vroeger het geval was. 

"Historics, modern, het is een feest voor iedereen. Er zijn ook wat bekende Vlamingen zoals Tom Boonen en Thierry Neuville. Iedereen is welkom voor een worst en een pintje", vertelt een van de organisatoren Laurens Kinget. 

"We waren superblij"

Dat de deelgemeente opnieuw het hart van de rally is, weten de fans maar al te goed te appreciëren. "Het is vijf jaar geleden dat het nog in Boezinge was. We waren superblij", klinkt het. "Vroeger was dat hier een mooie special. Dit dorp leefde ernaartoe."

Eerste keer voor Neuville in Boezinge

En ook de piloten weten de shakedown wel te smaken. Zo zakt Thierry Neuville, tweevoudig winnaar in Ieper en huidig leider in het World Rally Championship, maar al te graag af naar Boezinge. 

"Het is de eerste keer dat ik naar de shakedown in Boezinge kom. De sfeer is super. De laatste jaren dat ik naar Ieper kwam, was dat als piloot, en zat ik in mijn kamer te studeren op video's en nota's. Dit is een andere sfeer, maar het is leuk om eens de andere kant mee te maken", vertelt Neuville. 

Vrijdagnamiddag start het echte werk. Wie de winnaar van vorig jaar, de Fransman Adrien Fourmaux opvolgt, weten we zaterdagavond.

2023-06-24 00:00:00 - Rally Ieper: crash Lefebvre, Fourmaux leider, Loix beste Belg - foto_24-06-2023_om_10.29.jpeg
Sport

Stéphane Lefebvre en Freddy Loix starten als uitdagers in Ypres Rally

Stefaan Vanpoucke
Celien Tanghe