Sport

Ook van­daag geen nieu­we inves­teer­der opge­do­ken voor KV Oos­ten­de. KVO vraagt het fail­lis­se­ment aan

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Na het nieuws over het nakende faillissement van KV Oostende is er vandaag geen betrouwbare nieuwe investeerder opgedoken. Wat op zich ook niet verrassend is. "In mijn hoedanigheid als tijdelijk bewindvoerder zal ik dus niet anders kunnen dan op 3 juni het faillissement van KV Oostende aanvragen," zegt tijdelijk bewindvoerder Werner Van Oosterwyck.

Geen overnemer betekent geen geld om de schuldenberg weg te werken. En dus zal er morgen geen proflicentie komen, waardoor KVO geen andere uitweg heeft dan het faillissement. Werner Van Oosterwyck: " Ik besef dat dit een zware klap is voor een hele community: fans, (jeugd-)spelers, trainers, sponsors, medewerkers, vrijwilligers, … Ik denk zeker ook aan het fantastische team werknemers dat het afgelopen seizoen in moeilijke omstandigheden de club heeft draaiende gehouden en nu hun werk kwijtspeelt. Dit is een zwarte dag in mijn carrière als bewindvoerder. Ik hoop op zijn minst dat KVO op één of andere manier een doorstart kan nemen. Een stad als Oostende kan toch niet zonder voetbalclub op niveau vallen."

De eerste logische taak is een oplossing vinden voor de jeugdspelers. En vervolgens aan een doorstart denken. Vermoedelijk in gesprekken met clubs als Torhout of Blankenberge, uit de nationale amateurreeksen.

Kvo
Sport

Interview met de bewindvoerder van KVO: Overnemer haakt af, mirakel nodig om club te redden van faillissement.

Stad Oostende: "we blijven beschikbaar"

"De situatie rond KVO is echt heel pijnlijk voor alle supporters en bij uitbreiding voor heel onze stad," laat het stadsbestuur weten. "We hebben met Stad Oostende de laatste jaren en maanden de club zo goed mogelijk ondersteund. In 2019 kregen ze een doorgeeflening van 1,5 miljoen euro voor het nieuwe oefencomplex. Jaarlijks krijgt KVO Jeugd een stevige subsidie voor de jeugdwerking. De laatste maanden hebben de stadsdiensten ingestaan voor het onderhoud van de terreinen. Achter de schermen was er contact met de tijdelijke bewindvoerder en veel overleg…"

" Het is ontzettend jammer dat het voortbestaan van KVO nu aan een zijden draadje hangt. Als Stad blijven we bekijken hoe en waar we kunnen helpen, maar een mirakeloplossing bestaat niet. We hebben al opnieuw gesprekken gehad met de tijdelijke bewindvoerder en een aantal andere mensen."

"Voor de vele jeugdspelers, voor de mensen die er werken en voor alle supporters moet er dringend uitgezocht worden wat er nog mogelijk is, en hoe er een doorstart gemaakt kan worden."

KV Oostende wijst naar Paul Conway als schuldige

KVO geeft , via Werner van Oosterwyck, op z'n website alle mogelijke uitleg bij het faillissement. "Aanvankelijk weigerde Paul Conway zelfs halsstarrig elke medewerking. Vóór de komst van mezelf als voorlopig bewindvoerder weigerde hij zelfs pertinent gesprekken tot overname.

"Na lange tijd elke onderhandeling te blokkeren en erna exuberante en veranderende eisen te stellen, was Paul Conway deze week inderdaad akkoord om zijn aandelen van de hand te doen voor een symbolische euro. Wél eiste hij nog € 600.000 op van zodra de overname in orde was. Wat dus op hetzelfde neerkomt als geld vragen voor de aandelen. Bovendien impliceert dit dat de andere aandeelhouders dan ook recht hadden op elk € 600.000.Dit terwijl de aandelen geen enkele waarde meer hadden. Integendeel, er hangen schulden aan vast. Geen enkele overnemer zou betalen om deze aandelen in handen te krijgen."

" Hij is bovendien één van de hoofdschuldigen dat de club in deze situatie is terechtgekomen. Hij was aangeduid door de aandeelhouders om het beheer van de club in handen te nemen. Dit ontaardde echter in een volledig mismanagement en financiële malversaties. Denk maar aan € 5 miljoen betalen voor een speler van AS Nancy zodat de Franse club hun licentie behaalde. Met andere woorden, geld van KVO doorsluizen naar Nancy onder het mom van ’multi club ownership’."

" Bovendien werden geschreven akkoorden niet gerespecteerd. Paul Conway engageerde zich – net als andere aandeelhouders – om garant te staan voor de gelden die nodig zijn om de licentie 2023-2024 te behalen. Deze ‘comfort letter’ werd nooit nagekomen, net als andere geschreven akkoorden. Hij creëerde de voorbije maanden een kluwen aan aandelenstructuren, stelde leningen ter beschikking aan woekerinteresten en de boekhouding werd maandenlang niet bijgehouden. Er werd zelfs geen jaarrekening neergelegd op het einde van het boekjaar."

" De vraag is of deze man niet zou moeten worden verbannen uit de internationale voetbalwereld. Hij speelt met clubs alsof ze niks voorstellen en elke emotie is hem vreemd.


" Wat Mark Campbell betreft: hij kon aantonen dat ie bepaalde investeerders achter zich had staan. Hij maakte hier de voorbije weken ook al plannen voor de toekomst. Ging de overname uiteindelijk gelukt zijn? We zullen het nooit weten. Wel is het een feit dat één van Campbell zijn investeerders heeft afgehaakt omdat de aandelenoverdracht niet in orde kwam. Dat is niet onlogisch, andere investeerders zouden daar wellicht ook op afhaken."

" Dit nakende faillissement is eigenlijk een aaneenschakeling geweest van jaren aan opgestapelde schulden, leningen, dubieuze transacties en kosten en eigenlijk dus een totaal gebrek aan goed management. Hiervan wordt KV Oostende nu de dupe en dat is zeer betreurenswaardig.”

Bart Coopman

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.