Sport

Mat­thieu Bon­ne glun­dert op pre­mi­è­re 8 Islands: het toont een ande­re kant van mij”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De film 8 Islands ging zaterdagavond op het filmfestival van Oostende in première. Tijdens acht triatlons, in acht dagen, op de acht Canarische Eilanden kroop regisseur Klaas Backers in het spoor van Matthieu Bonne. "Het is ook een soort biografie die weergeeft hoe ik zover ben gekomen."

In 2022 trok Matthieu Bonne naar de Canarische eilanden om er acht volledige triatlons te ronden in evenveel dagen. "De documentaire gaat ook over hoe belangrijk de natuur voor me is en hoeveel kracht ik daaruit haal", vertelt Bonne. De kijker leert ook de mens achter Matthieu Bonne kennen. "Het toont een andere kant van mij en is een soort biografie die ontvouwt hoe ik geëvolueerd ben tot de persoon van vandaag", legt hij uit. "Er zitten beelden van mijn jeugd in. Ik vertel dat ik vroeger te veel energie had en dat sport al altijd mijn leven is geweest."

Labeur voor de regisseur

Een film maken over zo'n extreme atleet, vergt ook voor de regisseur fysieke inspanningen. "De tocht met de boot was superzwaar", herinnert Klaas Backers zich nog. "Niet alleen Matthieu maar ook voor ons telde dat." Backers poogde de heroïek van de prestatie over te brengen via beeld. "Het is een captatie van de realiteit maar ik wou het toch ergens een filmische feel en touch meegeven."

"Dit jaar zal ik proberen vorig jaar te overtreffen."

Matthieu Bonne

Straffe plannen

Tussen de opnames van de film en de première dikte Bonne zijn records verder aan. In het voorjaar werd hij wereldrecordhouder voor de langste afgelegde afstand op een fiets in zeven dagen. Zijn limieten zocht hij in september opnieuw op om de langste onafgebroken zwemtocht, 131 km, af te werken. "Dit jaar zal ik proberen vorig jaar te overtreffen', zegt de Bredenaar. "Normaal gezien staan er nog drie wereldrecords op de planning. Daarnaast zijn er projecten waar ik niet veel over kwijt kan, maar ik ontzettend enthousiast over ben." De film 8 Islands duurt een dik uur en tickets zijn nog verkrijgbaar voor de voorstelling op zaterdag 3 februari in de Kinepolis in Oostende.

Matthieu Bonne en Klaas Backers voor de première

Bekijk de teaser van 8 Islands

Robbe Wets