Sport

Jubi­le­um­boek Stam­num­mer Two­al­ve’ voor 125ste ver­jaar­dag van Cercle

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Ter gelegenheid van de 125ste verjaardag van voetbalclub Cercle, afgelopen dinsdag, verschijnt er een nieuw boek 'Stamnummer Twoalve' over de rijke geschiedenis van de vereniging. De kwalificatie voor de Champions play-offs is de meest recente mijlpaal, maar Cercle werd ook al drie keer landskampioen en won twee keer de beker.

Het boek eindigt met de Brugse derby van 18 februari, maar ook in het eerste hoofdstuk over de beginjaren, voor de Eerste wereldoorlog, komt de derby al aan bod.

"In 1911 was Cercle de eerste Vlaamse kampioen in België. En dan nog met een derby op de laatste speeldag tegen Club", vertelt medeauteur Georges Debacker. Cercle zou drie keer kampioen spelen, de laatste keer in 1930.

Kantelmomenten

Georges Debacker schreef het boek samen met Marnix Knockaert en Danny Cattoor. Het boek behandelt de vele hoogtepunten, maar staat ook stil bij kantelmomenten, waarin het voortbestaan van de vereniging soms op het spel stond.

"Cercle is onterecht naar derde klasse verwezen in de jaren zestig. Dat heeft aan een zijden draadje gehangen", vertelt Debacker. "Uiteindelijk heeft Urbain Braems ervoor gezorgd dat de vereniging uit een moeilijke periode is geraakt, met een vijfjarenplan op vier jaar tijd."

"Groen is de kleur van hoop."

Georges Debacker, medeauteur 'Stamnummer Twoalve'

Volgens Debacker is dit seizoen een topseizoen. "Op sportief en administratief vlak, als je ziet hoeveel mensen hier werken en hoe professioneel het eraan toegaat."

'Stamnummer Twoalve' is uitgegeven bij Die Keure en kost 49,95 euro.

Jeroen Sap