Sport

Ger­ben Thijs­sen sprint naar winst in de ope­nings­rit in Ron­de van Algarve

Gerben Thijssen

© Belga

Gerben Thijssen (Intermarché - Wanty) uit Stasegem heeft in een massasprint de openingsetappe gewonnen van de Portugese Ronde van de Algarve, een vijfdaagse rittenkoers voor de Pro Series. Zo is hij meteen ook de eerste klassementsleider.

Belgisch kampioen Remco Evenepoel, die in de Algarve op het eindklassement mikt, waarschuwde vooraf voor het risico op waaiers in de 200 kilometer lange, golvende openingsetappe tussen Portimao en Lagos. De wind was er wel, maar waaiers kwamen er uiteindelijk toch niet.

De nervositeit in het peloton zorgde er wel voor dat zeven vroege vluchters snel werden teruggegrepen, en dat er af en toe gevallen werd in het peloton. Tiesj Benoot was in de finale één van de renners die tegen de grond gingen maar kon wel zijn weg verder zetten, zijn ploegmaat Wout van Aert moest voet aan grond plaatsen maar keerde snel terug in het peloton.

Chaotische aanloop naar de eindmeet

Het bochtige parcours in de slotkilometers zorgde voor een chaotische aanloop en breukjes in het peloton. Gerben Thijssen dreigde daarbij ingesloten te geraken maar vond toch zijn weg, en hij sprintte voor de neus van de Nederlander Marijn van den Berg (2e) en landgenoot Jordi Meeus (3e) naar ritwinst. Het is al de tweede seizoenszege voor de 25-jarige Thijssen, na de Trofeo Palma eind vorige maand.

Thijssen is uiteraard ook de eerste leider in het algemene klassement. Die positie zal hij morgen/donderdag naar alle waarschijnlijkheid verliezen, want dan wacht de eerste en lastigste van twee aankomsten bergop in deze Ronde van de Algarve: de traditionele finish in Foia, na een beklimming van 7,5 kilometer aan net geen zes procent gemiddeld.

Belga
Celien Tanghe