Sport

Gebrek aan wind speelt EK zeil­wa­gen­rij­den parten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het zit de organisatoren van het EK zeilwagenrijden  in De Panne niet mee. Door een gebrek aan wind zijn de piloten nog maar amper in actie gekomen. Maar vandaag stond er gelukkig wel een behoorlijke bries aan de Westkust.

Ivan Ameele: “De wind was voortdurend aan het shiften. Bij momenten kon je rechtdoor, met westenwind. Dan ging hij zuidwest, dan weer west, zuidwest. Dat moet
je direct voelen. Je moest ook je weg zoeken op het strand. Zeker en vast, dat was ongelooflijk. Diep water, terugkerende jachten, het was opletten geblazen."

Parcourskennis is cruciaal

Parcourskennis is cruciaal, zeker op het strand. Als thuisrijder heb je een onmiskenbaar voordeel. Lucas Demuysere: "Ja, dat is zeker waar. Ik ken het strand als mijn broekzak, en weet waar ik moet rijden."

Er wordt in vier klassen gereden. In de grootste klassen, 2 en 3, gaat de strijd voor de medailles tussen de Belgen en de Fransen, maar die laatsten gebruiken extra-sportieve middelen.

"De Fransen spelen echt een lelijk, vuil spelletje."

Henri Demuysere

Henri Demuysere: "De Fransen doen een beroep op een bijna niet bestaand reglement. Een reglement dat wij niet kennen, en ik zeil al 45 jaar. Nu halen ze dat boven, een reglement dat zegt dat je de race kunt annuleren, als je niet start volgens het
programmaboekje. Dat vreet aan mijn moraal, de Fransen spelen echt een lelijk, vuil spelletje."

Ook vandaag bijt Demuysere zijn tanden stuk op die vermaledijde Fransman  Godet. Het beloven nog spannende dagen te worden aan de Frans-Belgische grens.

Jeroen Sap