Sport

Emma Mees­se­man ver­ko­zen tot bes­te speel­ster op his­to­risch EK: Dit ver­ge­ten we nooit’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Belgian Cat Emma Meesseman uit Ieper is na afloop van de gewonnen finale op het EK vrouwenbasket in de Sloveense hoofdstad Ljubljana verkozen tot beste speelster (MVP) van het toernooi.

De Belgian Cats hebben zondagavond in de finale op het EK vrouwenbasketbal tegen viervoudig Europees kampioen Spanje de kers op een weergaloos toernooi geplaatst met een felbevochten 64-58 overwinning (rust: 25-32).

Historisch

Ze hinkten de hele wedstrijd lang achterop, maar dankzij een ultieme remonte keerden ze de scheve situatie in extremis nog om, met een historische eerste EK-winst tot gevolg.

De Cats gaven aanvankelijk een zenuwachtige indruk en gingen in het eerste kwart iets te vaak op zoek naar sterspeelster Emma Meesseman. Ze moesten na de eerste tien speelminuten een kloofje laten van vier punten (13-17). Ook in het tweede kwart hadden de Spaanse vrouwen, die over veel meer ervaring beschikken in finales, licht de bovenhand (12-15), waardoor België aan het rustsignaal tegen een achterstand van zeven eenheden aankeek (25-32).

West-Vlaamse driepunter

In het derde kwart slaagden de troepen van Rachid Meziane erin om de achterstand te reduceren tot vijf punten (18-16). In het vierde en laatste kwart bleven de Belgen aanklampen, dankzij onder meer een knappe driepunter van een uitmuntend spelende Kyara Linskens.

Op vier minuten van het einde lukte Meesseman een cruciale driepunter, waarmee ze haar land voor de eerste keer in de partij met een puntje verschil de leiding schonk. Meesseman en Julie Vanloo toonden in de laatste minuten hun koelbloedigheid met zes perfecte vrijworpen en zo was de Europese titel met 21-10 in het slotkwart alsnog een feit.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga