Sport

Dele­ga­tie Gaza wil schit­te­ren op wereld­be­ker Para­cy­cling in Oostende

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Oostende verzamelt nog tot en met zondag de wereldtop van het paracyclen. De renners komen van over de hele wereld, maar toch is er één delegatie die er tussenuit springt. De Sunbirds uit de Gazastrook. De atleten hebben allemaal een amputatie ondergaan tijdens het conflict tussen Israël en Palestina. Zij zijn in Oostende met één doel : een ticket bemachtigen voor de Paralympics in Parijs.

De vlag van Palestina hangt tussen de vijftig landen die in Oostende vertegenwoordigd zijn op de wereldbeker paracycling. Hun droom is om die ook op de Paralympics in Parijs te zien wapperen.

"Het is een symbool voor ons land," zegt manager Karim Ali van de Sunbirds. "Er zijn meer dan 30.000 mensen met een amputatie, meer dan 110.000 geblesseerden in Gaza door de aanhoudende Israëlische agressie. Voor ons is de kans om onze vlag te hijsen, en ons land en de mensen te vertegenwoordigen, een teken dat je nog steeds je dromen kunt waarmaken, en dat je niet moet stoppen."

Para3

Niet overal visum

België gaf de delegatie uit Gaza wel een visum, in tegenstelling tot Italië, waar ze niet welkom zijn. "Het feit dat die mensen vol wilskracht hier staan, er vol voor willen gaan, en zeer trots zijn dat ze naar België kunnen komen om hun land te vertegenwoordigen, is een dubbel signaal," zegt schepen Hinah Bhatti. 

"We gaan volop mee solidair met Palestina, maar we zetten ook volop in op mensen die ondanks de tegenslagen, hard werken aan de toekomst en een voorbeeld willen zijn voor andere mensen."

Para4

Objectief gezien is deelname aan de Paralympics onmogelijk, want de atleten hebben te weinig punten verzameld. De Sunbirds hopen op wat toegeeflijkheid van de UCI.

Jeroen Sap
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse