Sport

Club Brug­ge schrijft Bel­gi­sche geschie­de­nis in Euro­pa, na een soe­ve­rei­ne zege tegen PAOK

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een heksenketel, een hel zou het worden voor Club Brugge in Saloniki... Maar het werd de hemel op Griekse bodem en een hele mooie bladzijde in de clubgeschiedenis. Nooit kwam Club Brugge in de problemen tegen PAOK en voor de rust al snoerde Ferran Jutglà met twee doelpunten de Grieken helemaal de mond. De tweede helft was overbodig. Club speelt op 2 en op 8 mei, voor het eerst in 32 jaar, opnieuw een Europese halve finale, tegen het Italiaanse Fiorentina.

De voorspelde Griekse storm bleef op het veld van PAOK helemaal uit. Ja, de thuissupporters roerden zich wel vocaal voor de match maar op het veld konden de Grieken helemaal niets van hun thuisreputatie waar maken. Na een kwartier hadden Vetlesen en Jutglà al voor het eerst de neus aan het venster gestoken.

Het waren al waarschuwingen voor de Grieken die even later helemaal in alarmmodus mochten gaan. Kyriani Sabbe zette zich door op zijn flank. De Ichtegemnaar bereikte Ferran Jutglà die voor de 0-1 zorgde. De VAR deed er nog behoorlijk lang over om een goal check uit te voeren maar buitenspel was er uiteindelijk niet.

Kyriani Sabbe Club Brugge PAOK

Foto: Belga

Jutglà zet Club met een twee goal helemaal op rozen

Het Griekse publiek liet de hoofden al hangen en ook de PAOK-spelers werden door de tegentreffer vooral ontmoedigd. Meer nog: kapitein Vanaken kwam twee keer dichtbij de dubbele voorsprong. Die kwam er uiteindelijk nog voor de rust.

Op tegenaanval liep Skoras vrij op zijn linkerflank. Kotarski kon zijn schot nog keren maar Jutglà stond op de juiste plaats om de 0-2 binnen te leggen. Ook nu weer moest de VAR lang checken maar de goal ging door. Met een 0-3-bonus over all mocht blauw-zwart al haast zegezeker de kleedkamer in.

Na de rust volstond 'cruise controll' om de wedstrijd uit te spelen. AL kwam Club Brugge nog goed weg toen de VAR een penalty voor PAOK omzette in eerder buitenspel van de Grieken. Jackers moest vijf minuten voor affluiten ook nog even tussenkomen om die 0-2 vast te houden.

En zo wacht Club Brugge nog een wondermooi dubbel duel tegen Fiorentina in de halve finale van de Conference League. Begin mei mogen spelers en supporters, in Firenze en op Jan Breydel, hopen dat blauw-zwart blijft geschiedenis schrijven. Laat ons al even dromen? In 1976 en 1978 speelde Club Europees ook een finale, tweemaal tegen Liverpool...

De speeldata: Fiorentina - Club op donderdag 2 mei (21u) en Club - Fiorentina op woensdag 8 mei om 18u45, omdat er de dag nadien de Heilig Bloedprocessie is.

Bart Coopman