Sport

Club Brug­ge grijpt naast zijn eer­ste Euro­pe­se fina­le sinds 1978: Fio­ren­ti­na scoort de 1 – 1 op strafschop

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Club Brugge is er, in een historische avond niet in geslaagd om, voor het eerst sinds 1978, naar een Europese finale door te stoten. De Cuyper bracht na een dik kwartier terecht hoop in de Brugse harten (1-0). Nadien kwam Fiorentina wel opzetten. Driemaal troffen de Italianen het doelhout. Een lichte strafschop zorgde laat in de match voor de 1-1 via Beltran. Club mag enorm trots zijn op zijn Europees parcours. Maar dat die finale er niet komt, is wel erg zuur.

Club Brugge begint, gesteund door een fanatieke thuisaanhang, met drang naar voren. Thiago manifesteert zich duidelijk als een meewerkende spits en geeft het Italiaanse middenveld werk. De bal gaat de hele tijd rond op de bezoekende helft. Skoras en Vetlesen kunnen twee keer de Braziliaan net niet bereiken. De eerste tien minuten zijn voor Club.

Club probeert het vooral met acties op de flanken de bezoekende defensie te ontwrichten. Maar het slot blijft op de deur bij Fiorentina dat zich vooral niet uit verband laat spelen. Pas na een dik kwartier zorgt Mandragora voor een eerste schot op doel, niet binnen het kader.

Bij de eerste echte kans van Club is het raak. Vanaken zet scherp voor en De Cuyper kan de 1-0 na 20 minuten voorbij Terracciano koppen. Jan Breydel ontploft.

Na de 1-0 breekt de match open

Meteen toont Fiorentina een ander gelaat. De Italianen gaan nu ook dreigen. Mignolet moet een eerste keer goed tussenkomen na 25 minuten. Artur Melo raakt niet voorbij de Brugse doelman. In de herneming werkt Beltran naast. Even later krijgt Belotti veel ruimte maar Ordonez ligt in de weg.

Maar even later kan Thiago alleen doorbreken op de rechterflank. Oog in oog met de bezoekende doelman is hij niet zelfzuchtig en wil afleggen op Skoras. Dodo zit er nog net tussen. Bijna de 2-0.

Fiorentina is nu echt gevaarlijk. Christian Kouamé krijgt over het half uur de bal net buiten de zestien voor zijn linker en haalt staalhard uit. Via de onderkant van de lat kaatst de bal net niet over de lijn terug het veld in. 1-0 halfweg. Club op schema.

Club Brugge Fiorentina

Met een waar rookgordijn aan pyro's zette de Clubaanhang het begin van de tweede helft, en het belang ervan, duidelijk in de verf. De scheids moest even de match stilleggen. Club opende ook fel, met een fantasietje van De Cuyper en druk in de zestien, richting eigen spionkop.

De intensiteit bleef maar qua kansen bleef het wat stil. Fiorentina kwam een eerste keer dreigen na een vrije trap van Biraghi in minuut 62, net over. Op kousenvoeten kwamen de Italianen wel oprukken. Ordonez kon een voorzet van Arthur maar net wegkoppen aan de tweede paal.


Fiorentina op de lat, tegen de paal en gelijk van op de stip

Club kwam in minuut 73 goed weg toen een vrije trap van Biraghi uiteenspatte op de lat. Fiorentina kwam zo dicht bij de gelijkmaker. Twee minuten later was het weer van dat. Kouamé viseerde nu de paal. Club kwam onder druk te staan en kon de bal niet meer in de eigen rangen houden. Bij de Italianen brachten de invallers Duncan en Nzola nieuwe kracht.

De 1-1 hing in de lucht en die kwam er ook na een eerder licht toegekende strafschop voor een fout op Nzola. Die wilde koppen op een voorzet vanGonzalez maar liep tegen het been van Mechele. Het hele stadion supporterde voor Simon Mignolet. Lucas Beltram zette zich achter de bal en zette de elfmeter genadeloos om, perfect in de linkerbenedenhoek: 1-1. Club moest nu nog twee keer scoren.

Diep in blessuretijd kwam Vanaken nog op een haar van de 2-1 maar Terracciano hield met een enorme save zijn netten schoon. Geen Europese finale dus voor Club en dat doet pijn.

Bart Coopman