Sport

Buren star­ten nieu­we beroeps­pro­ce­du­re: sta­di­on­dos­sier Club Brug­ge kan opnieuw koel­kast in

Buurtbewoners Jan Breydel stadion Brugge

De bouwplannen voor het nieuwe stadion van Club Brugge mogen opnieuw de koelkast in. De buurtbewoners zijn een beroepsprocedure gestart bij zowel de Raad van State als de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Een ultieme poging tot overleg met het stadsbestuur hebben ze donderdag afgewezen. 

Volgens de buurtbewoners staan in de vergunning zaken die alle vertrouwen wegnemen. "Het is de intentie van Bart Verhaeghe om later via een bijkomend MER bijkomende activiteiten aan te vragen, zoals concerten in het stadion. Als men dat niet op papier resoluut afwijst, dan is men ter kwader trouw, en is dat overleg geen constructief overleg", legt buurtbewoner Toon Van Moerbeke uit. 

Buurtbewoners Jan Breydel stadion Brugge
Nieuws

Buurtbewoners Jan Breydel willen overleg met stad & Club Brugge

Twee procedures

Daarom trokken de buurtbewoners, naar eigen zeggen 300 gezinnen, de stekker uit het overleg, en gaan ze de juridische weg op. 

"Er is een eerste verzoekschrift bij ons toegekomen vanuit de Raad van State, waaruit blijkt dat de buren een procedure hebben aangespannen tegen een beslissing van de gemeenteraad, een unanieme beslissing van de Brugse gemeenteraad, waarbij de rooilijnplannen werden goedgekeurd, en ook de zaak der wegen, de wegenaanleg werden goedgekeurd", bevestigt Brugs burgemeester Dirk De fauw. 

Maar er komt wellicht ook nog een tweede procedure aan. "Die komt voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen omdat er geen minnelijk akkoord komt met de buren. Daarin zullen ze de beslissing van de Vlaamse regering, de omgevingsvergunning verleend door Zuhal Demir, aanvechten." 

2020-08-21 00:00:00 - Zo ziet het nieuwe stadion van Club Brugge er uit - stadionclub2.jpg
2020-08-21 00:00:00 - Zo ziet het nieuwe stadion van Club Brugge er uit - stadionclub3.jpg
2020-08-21 00:00:00 - Zo ziet het nieuwe stadion van Club Brugge er uit - stadionclub6.jpg
2020-08-21 00:00:00 - Zo ziet het nieuwe stadion van Club Brugge er uit - stadionclub4.jpg

"Maximum 30.000 toeschouwers"

De buurtbewoners zijn nog steeds niet te spreken over het parkeerplan, en willen een stadion van maximum 30.000 toeschouwers op de plaats van het huidige Jan Breydelstadion. "Geen stadion van 40.000, dat komt er nooit", klinkt het vastberaden bij Van Moerbeke. 

En dus loopt het dossier nog maar eens vertraging op, en die zou makkelijk meer dan een jaar kunnen duren. "

"Geen stadion van 40.000, dat komt er nooit."

Toon Van Moerbeke, buurtbewoner

En dus loopt het dossier nog maar eens vertraging op, en die zou makkelijk meer dan een jaar kunnen duren. "Zij kunnen aan de Raad voor Vergunningsbetwistingen vragen dat de mogelijkheid om te bouwen wordt opgeschort, en dan de vernietiging vragen. Zelfs wanneer zij het niet vragen, is het tot nu toe het gebruik dat Club Brugge geen risico neemt, en toch niet tot bouwen overgaat vooraleer er een definitieve uitspraak is", besluit De fauw. 

Jeroen Sap
Celien Tanghe