Sport

Brug­ge zwaait Vyvey en Van Zand­weg­he uit

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Twee van onze West-Vlaamse Olympiërs zijn de Brugse roeiers, Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe. Samen vormen ze een duo in de lichte dubbeltwee. Het duo werd gisteren in Brugge uitgezwaaid, al vertrekken ze vandaag wel nog niet naar Parijs, maar wel naar Hazewinkel - Willebroek voor een drieweekse intense stage.

De Bruggelingen vormen sinds kort een roeiduo en plaatsten zich recent voor de Spelen in Parijs op het kwalificatietornooi in Hongarije. Aanstormend roeitalent Tibo Vyvey (23) en Niels Van Zandweghe (28), met al Olympische ervaring, zijn ambitieus. “We hebben voor onszelf als minimumdoel top 8 opgelegd. Eens dat we in die halve finale zitten, gaan we uiteraard ons best doen om in die A-finale te geraken”, vertelt Tibo Vyvey.

Tokio 2021

Van Zandweghe vormde jarenlang een duo met Gentenaar Tim Brys, met als orgelpunt een vijfde plaats op de Olympische Spelen van Tokio in 2021. Een knap resultaat, maar het voelde voor Van Zandweghe toch wat aan als een ontgoocheling: “Dat was natuurlijk helemaal anders. Als Tibo en ik vijfde worden, gaan we springen van geluk. Met Tim (Brys) was dat een ander verhaal. We hadden al meerdere medailles gewonnen. We wisten dat we er dicht tegenaan zaten en we gingen wel daarvoor naar Tokio. Ik was veel gestresseerder dan nu. Ik ben nu wat meer ontspannen.”

Zware competitie

Beide atleten hebben een lastige periode achter de rug. Van Zandweghe moest afrekenen met een post-Olympische depressie en Vyvey met een moeizame revalidatie. Het duo droomt stiekem van een medaille in Parijs, al zal dat uiteraard niet makkelijk worden.

"Het 'dubbeltwee licht' -herenveld is zo zwaar. Er zijn zeker tien ploegen die binnen de twee seconden binnenkomen. We gaan een beetje geluk moeten hebben bij de loting, zodat we niet onmiddellijk de zwaarste kleppers hebben. Eens we bij de laatste 12 zijn, is onze halve finale eigenlijk de belangrijkste wedstrijd van het tornooi”, duidt coach Piet Graus.

Stefaan Vanpoucke
Siel Vandorpe