Sport

Dit boek hielp me om alles te kun­nen plaat­sen’: Sep Van­mar­c­ke over nieuw boek Sep!’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Bijna een jaar nadat hij noodgedwongen moest stoppen met wielrennen, is er een boek verschenen over Sep Vanmarcke uit Anzegem. Sep!, heet het, een biografie die is geschreven door Jonas Heyerick van wielertijdschrift Bahamontes. Vanmarcke is trots op het boek. Het heeft hem geholpen om alles op een rijtje te zetten.

"Het boek is voor mij ook een belangrijk traject geweest om alles te kunnen plaatsen"

Ex-renner Sep Vanmarcke over nieuw boek 'Sep'

Sep Vanmarcke en Jonas Heyerick kwamen samen in wielermuseum Koers in Roeselare. Het is nu bijna een jaar geleden dat Vanmarcke moest stoppen met koersen door hartproblemen. Het boek heeft hem geholpen om alles te verwerken.

Sep Vanmarcke: "Achteraf gezien was ik heel blij dat Jonas mij kwam contacteren om dat te doen. En ja, het is een speciaal traject geweest. En het is voor mij ook een belangrijk traject geweest om alles te kunnen plaatsen wat er het afgelopen jaar gebeurd is, om herinneringen op te halen. Om ook te denken aan de toekomst."

2023-07-07 00:00:00 - Sep Vanmarcke stopt noodgedwongen met wielrennen
Sport

Sep Vanmarcke stopt noodgedwongen met wielrennen

2018-08-16 00:00:00 - Sep Vanmarcke geeft op in Binckbank Tour

Mooie ereplaatsen en pech als rode draad

Sep Vanmarcke is een kasseicoureur, en in z’n topjaren altijd favoriet voor klassiekers als Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen. Die winnen lukt niet, mooie ereplaatsen haalt ie wel.

Ook pech is een rode draad, maar Vanmarcke noemt zich in het boek toch ook een geluksvogel.

"Ik ben heel gelukkig dat ze gevonden hebben wat mijn probleem was en ik krijg de kans om een tweede deel aan mijn leven te breien. Ik ben ook verdrietig daarom, want ik was ook graag coureur gebleven. Ik had heel graag nog die grote koers gewonnen. Maar ik heb het niet gehaald, en dat maakt het verhaal misschien ook mooier van de harde werker die niet alles wint, maar hij blijft het proberen. Ik ben daar trots op."

Boek sep vanmarcke

Met verhalen die nooit zijn verteld

Vanmarcke is nu ploegleider, analist ook, hij is aan het verbouwen en geeft lezingen. En nu heeft hij dus ook een boek uit. Met verhalen die nooit eerder zijn verteld.

Jonas Heyerick, auteur 'Sep!': "Ik denk dat niemand dat wist, maar Sep heeft zich ooit zwaar geblesseerd. Hij heeft de ploeg toen wijsgemaakt dat hij een mes op zijn been had laten vallen tijdens het snijden van een ananas. Maar dat bleek een kettingzaag te zijn waarmee hij in zijn been had gesneden tijdens het snoeien. Nog een geestig verhaal en een goeie foto. Sep heeft ooit de regenboogtrui gedragen maar om dat te verhaal te weten moeten de mensen het boek lezen."

Davy Vercamer
Andy Debo