Sport

Boek over legen­da­ri­sche wie­ler­ploeg Flan­dria: Dat was de bes­te ploeg van de wereld”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vijf jaar lang heeft de West-Vlaamse wielerploeg Flandria zijn stempel gedrukt op de wielerwereld. Dat was in de jaren ’70 met renners als Maertens, Pollentier, De Vlaeminck, Godefroot en Jempi Monseré. In een pas verschenen boek wordt het verhaal van Flandria uit de doeken gedaan. Het boek is voorgesteld in Zedelgem, waar de fietsen van het bekende merk Flandria gemaakt werden.

De taart werd gisteren aangesneden, want het is precies 50 jaar geleden dat Flandria aan een triomftocht begon. Filip Osselaer duikt in de wielergeschiedenis en schrijft ‘Het Verhaal van Flandria’ als wielerploeg en als fietsenfabrikant in Zedelgem. Filip Osselaer: “Ik wou een boek schrijven dat een combinatie was van wielrennen en van het Vlaamse leven uit de jaren ’70, mijn periode waar ik zo verliefd op ben.”

550 renners

In de jaren ’70 is de wielerploeg verweven met de fietsenfabriek van Pol Claeys. Flandria rijgt de overwinningen aaneen met Freddy Maertens, Michel Pollentier, Eric Leman, Roger en Eric De Vlaeminck. Aimé Claeys, zoon van Pol Claeys: “Er hebben 550 renners voor Flandria gereden. Dat is een beetje wat er was. En de mooiste momenten die ik meegemaakt heb, waren de jaren ’70 met Freddy Maertens, Michel Pollentier en Marc Demeyer.”

“Zes jaar Flandria, dat was de beste ploeg van de wereld, hé.”

Michel Pollentier

Maar het grote succes zal maar vijf jaar duren. Eerst was er de broedertwist tussen Flandria en Superia, maar in ’79 gaat de fabriek failliet en dat is ook het einde van de wielerploeg. Michel Pollentier: “De meeste tijd van mijn carrière heb ik bij Flandria gereden. Zes jaar Flandria, dat was de beste ploeg van de wereld, hé. Het was schitterend. Jammer dat het moest teloor gaan, maar bon, daar is niets aan te doen, hé.”

Het boek is een bloemlezing van successen, maar ook van drama’s: het tragische ongeval met Jempi Monseré, bijvoorbeeld. Het verhaal van Flandria is uitgegeven bij Lannoo.

Flandria1
Flandria2
Flandria3
Stefaan Six
Ben Storme